23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKASvetosavski bal - njegovanje tradicije predaka FOTO

Svetosavski bal – njegovanje tradicije predaka FOTO

U Banskom dvoru u Banjaluci večeras je održan Svetosavski bal na kojem je publika imala priliku da uživa u raznovrsnom programu, koji obuhvata gradske igre i kola, starogradske i tradicionalne srpske pjesme, ali i da zapleše valcer.

Bal je u Koncertnoj dvorani organizovalo Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Sveti Sava” čiji je predsjednik Milenko Dulić rekao da njeguju tradiciju predaka staru nekoliko vijekova.

On je istakao da je Svetosavski bal značajna kulturna manifestacija i da se time Banjaluka drži u rangu kulturne prijestonice Balkana – Beograda, ali i Еvrope – Beča.

Dulić je napomenuo da je ovogodišnji Svetosavski bal obogatilo i prisustvo glumca Dejana Lutkića, koji je specijalni gost ove manifestacije.

Sekretar KUD-a “Sveti Sava” Damir Jovanić rekao je da je program Svetosavskog bala koncipiran da gosti mogu da zaplešu i budu dio programa.

On je rekao da su u Svetosavskom balu, osim KUD-a “Sveti Sava”, učestvovali i KUD-ovi “Čajavec”, “Piskavica”, “Pelagić” i “Veselin Masleša”, te solisti Karolina Mihajlović, Aleksandar Dulić, Damjan Stijaković uz pratnju Narodnog orkestra KUD “Sveti Sava”.

Jovanić kaže da je ovo sedma godina održavanja Svetosavskog bala, čime su Banjaluku stavili na mapu kulturnih dešavanja kada je u pitanju Svetosavski balovi.

Glumac Lutkić rekao je da je značaj ove manifestacije veliki, a treba da bude još veći zato što Banjaluka zaslužuje tako nešto.

“Smatram da bi se na još bolji način trebalo pozabaviti svim ovim i da bi organizatorima trebalo dati maksimalnu podršku da svake godine bude sve bolje i bogatije”, rekao je Lutkić.
Manifestaciju je prigodnom besjedom otvorio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je prethodno rekao novinarima da je Svetosavski bal postao tradicija, te napomenuo da je Sveti Sava bio srpski svetitelj, prosvjetitelj, putokaz u svijet.

“To je čovjek kojem je dato sve materijalno, ali on je rekao da je duhovnost put. Koliko god imali materijalno, bez te duhovnosti mi kao narod ne možemo opstati”, rekao je Stanivuković.

Ulaz na bal bio je moguć uz pozivnicu, a svi prisutni bili su obavezni da poštuju kodeks oblačenja, koji je podrazumijevao da su dame u dugim haljinama, a muškarci u svečanim odijelima.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
40 %
2.5kmh
10 %
sub
23 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje