23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeMAGAZINKako su banjalučki planinari pokorili Kilimandžaro

Kako su banjalučki planinari pokorili Kilimandžaro

 Stajati na vrhu Kilimandžara je nevjerovatan osjećaj, neopisiv rasplet agonije kroz koju smo prošli hodajući kišnom šumom, boreći se sa jakim vjetrovima i temperaturama 20 stepeni ispod nule. Svaki sekund traje kao sat, a naboj adrenalina vas nakon svega dovede u stanje da se osjećate kao da se uopšte niste penjali, kao da ste se probudili iz sna.

Ispričao je ovo za “” Miroslav Trivić, vođa ekspedicije na najviši vrh afričkog kontinenta, Kilimandžaro i njegov najviši vrh Uhuru, koji doseže 5.895 metara nadmorske visine. Ovu ekspediciju organizovao je od 31. januara do 5. februara i uspješno realizovao banjalučki Planinarsko-alpinistički klub “Samit”.

– Sam izlazak na vrh sa sobom nosi veliki naboj osjećanja, uspjeh i pobjedu, čime završava patnja kroz koju prolazimo na putu do cilja. To je izuzetan napor za organizam, psihu, a tu su i ekstremni uslovi sa veoma niskom temperaturom praćeni jakim, hladnim vjetrovima – kazao je Trivić.

Neustrašivi tim su činili planinari iz Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i Austrije. Svih 15 planinara “pokorilo” je Uhuru.

– Kilimandžaro je najviša samostojeća planina na svijetu i grade je tri vulkana Šira, Kibo i Mnjenze. Ujedno je vrh kontinenta najbliži ekvatoru, tako da je dodatno ekstremna za penjanje zbog klimatskih oscilacija. Penjanja se odvijaju u suvim sezonama, kada su uslovi u podnožju tropski, odnosno kada su temperature oko 30 stepeni Celzijusa, a na samom vrhu može da bude i do minus 30 stepeni, što je za penjače veoma iscrpljujuće – ispričao je Trivić.

Ovo je drugi put da Trivić osvaja najviši vrh Kilimandžara.

– Prvi dan uspona, 31. januara, za mene, kao kao vođu ekspedicije, značajan je i zbog toga

što sam se na taj datum prvi put popeo vrh Kilimandžara – rekao je Trivić.

Od Marangu gejta na 1.879 metara nadmorske visine, kroz kišnu šumu, neustrašivi alpinisti penjali su se do Mandara koliba na 2.720 metara. Dionicu su prešli za tri sata, a staza je duga osam kilometara. Na sreću planinara kišna sezona je prestala i vremenska prognoza se popravila.

Drugi dan rano ujutro, priča Trivić, krenuli su iz kampa Maranga prema kampu Horombo na 3.720 metara. Hiljadu metara visinske razlike prešli su za pet sati. Ostatak dana su se odmarali i pripremali za nastavak uspona.

– Treći dan našeg uspona na Kilimandžaro obavili smo aklimatizacioni uspon do Zebra stijena na 4.030 metara nadmorske visine, gdje smo proveli oko sat vremena – kazao je Trivić.

Ostatak dana bio je predviđen za odmor i pripremu za uspon u sljedeći kamp, odakle su nastavili prema vrhu.

– Četvrti dan uputili smo se u posljednji kamp Kibo na 4.720 metara nadmorske visine, odakle smo u ponoć po tanzanijskom vremenu krenuli na završni uspon na najviši vrh Afrike Kilimandžaro – rekao je Trivić.

Peti dan ekspedicije, 4. februara, petnaestočlana ekipa pokorila je Kilimandžaro i njegov iscrpljujući vrh Uhuru. S obzirom na izuzetno teške vremenske uslove, vjetar i do 80 kilometara na čas, na minus 20 stepeni Celzijusa, penjali su se u različitim grupama.

– Učesnici ove ekspedicije pokazali su izdržljivost, istrajnost i snagu. Oni su svjedoci svega što smo prošli. Svako je na svoj način pomjerao granice, mentalno i fizički i sa ovog uspona sa sobom nosi novo iskustvo. Vjerovatni se niko od nas ne vraća isti – smatra Trivić.

Prema njegovim riječima, svaki učesnik na usponu je doživio neočekivano tešku aktivnost, pobijedio svoje limite i pomjerio ih veoma visoko.

– Ponosan sam na sve učesnike, na njihovu mentalnu i fizičku snagu, istrajnost i izdržljivost. Atmosfera u timu od prvog dana je fenomenalna i to nas je pratilo u lijepim, ali i teškim trenucima, što je sigurno na svoj način doprinijelo našem uspjehu – rekao je ovaj planinar.

U ovoj nesvakidašnjoj ekspediciji planinari su imali podršku Kabineta predsjednika Srpske. Trivić je čestitao učesnicima na usponu istakavši da se njihovo putovanje Afrikom nastavlja.

– Ovom prilikom našim sugrađanima šaljemo osmijehe uz tradicionalnu tanzanijsku uzrečicu “Hakuna matata” – poručio je Trivić iz daleke Afrike.

Pobjednički tim

Osim neustrašivog planinara Miroslava Trivića pobjednički tim čine i Dragoslav Topić, Milijan Popović, Anđelko Bogdanović, Mladen Golijanin, Gorazd Štrukelj, Aleksandra Kovačević, Veselin Kovačević, Božica Vukelić, Zvjezdana Marković, Vladana Runjevac, Danijela Čugalj, Snježana Fatić, Miroslav Tomić i Siniša Nenadić. Trivić je istakao da su članovi tima u svakom trenutku bili na visini zadatka.

– Uzimajući u obzir prosjek, uspješnost penjanja na Kilimandžaro od 60 odsto, mi smo kao tim iznad prosjeka i to je najveći naš zajednički rezultat – rekao je Trivić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje