8.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeBANJALUKA"Za hrabra mala srca" - u Muzeju RS održana likovna radionica

“Za hrabra mala srca” – u Muzeju RS održana likovna radionica

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci danas je održana likovna radionica u kojoj su učestvovala djeca iz udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”, kao i učenici iz banjalučkih srednjih i osnovnih škola.

– Uz podršku pedagoga i kustosa muzeja uspjeli smo da toj djeci izmamimo osmijeh na lice, da se ugodno osjećaju u našim prostorijama – izjavila je novinarima muzejski savjetnik, pedagog Nataša Nogo.

Istakla je da su ta djeca shvatila da Muzej nije samo izložbeni prostor, već i mjesto druženja i da su sva djeca jednaka.

Nogova je rekla da se Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad Muzeja Republike Srpske po deseti put pridružilo humanitarnoj akciji “Za hrabra mala srca” koju organizuje Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke.

Ona je navela da su djeca oboljela od malignih bolesti prije deset godina napravila prve korake kroz stalnu izložbenu postavku Muzeja i upoznala se sa šest odjeljenja.

-Cilj ovog našeg velikog ljudskog zadatka od 2015. godine je i bio da se ta vršnjačka podrška primijeti i to smo uspjeli – rekla je Nogova.

Dodala je da je današnji skup uljepšala izložba likovnih radova Ane Naerac, učenice devetog razreda Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Banjaluke.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Milan Berić istakao je da je vršnjačka podrška velika stvar.

-Ništa nije bolje od vjetra u leđa koji dolazi od vršnjaka, od djece koja su zdrava za djecu koja se liječe – poručio je Berić i napomenuo da je zlatna traka simbol borbe djece koja su oboljela od malignih bolesti.

Berić je rekao da od jutros u Roditeljskoj kući “Iskra” boravi sedam porodica, što znači da su puni svi apartmani.

-Roditeljska kuća „Iskra“ svoje prve male stanare primila je 8. septembra 2016. godine i od tada su „dom daleko od kuće“ u njoj pronašle 194 porodice –  dodao je Berić.

Autor izloženih likovnih radova Ana Naerac rekla je da je ponosna što izlaže u Muzeju Republike Srpske i što na ovaj način pruža podršku djeci oboljeloj od malignih bolesti, kojoj je poželjela brzo ozdravljenje.

-Većinu izloženih radova sam uradila u posljednjih šest mjeseci, neke prije godinu dana, a izloženo je oko 50-tak radova, najviše volim crtati košarkaše zato što volim taj sport i često idem na utakmice – rekla je ona.

U radionici pod nazivom “Za hrabra mala srca”, koja je organizovana povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, učestvovali su učenici Tehničke i Medicinske škole, Gimnazije, osnovnih škola “Aleksa Šantić” i “Branko Radičević”, kao i Katoličkog školskog centra “Ivan Merc”.

Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. februara, a kreiran je simbol borbe protiv raka među djecom u obliku zlatne trake, gdje se zlatnom bojom želi prikazati da su djeca od neprocjenjive vrijednosti.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
73 %
2.2kmh
48 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
11 °

Posljednje