8.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAIsplata sredstava za personalnu asistenciju danas: Kašnjenje ugrožava pružanje usluga

Isplata sredstava za personalnu asistenciju danas: Kašnjenje ugrožava pružanje usluga

Odjeljenje za finansije Gradske uprave Grada Banjaluka jutros je zaprimilo naloge za isplatu novčanih sredstava za personalnu asistenciju od strane Centra za socijalni rad koji je i dužan da ih dostavi, te će sredstva biti isplaćena danas.

Gradska administracija naglašava da je to bio jedini razlog zašto do sada nisu bile isplaćene januarske obaveze, te ovom prilikom ponovo apeluje na rukovodstvo Centra za socijalni rad da svoj posao obavlja odgovorno i u saradnji sa Gradom, a sve kako bi bile izbjegnute neprijatne situacije za krajnje korisnike, koji svima treba da budu na prvom mjestu.

– Dodatno, sve poteškoće koje se tiču isplata određenim kategorijama, nastale su zbog neusvajanja rebalansa  budžeta za 2023. godinu – kažu Gradskoj upravi.

Dodaju da Grad Banjaluka ima izuzetno dobru saradnju sa Gradskim odborom Udruženja invalida Banjaluka, te ova gradska administracija u kontinuitetu podržava rad Odbora.

– Uz sve to, Grad finansira projekte, ali i sve redovne aktivnosti koje su i ove godine podržane sa većim iznosom u odnosu na prethodnu – naglasili su u Gradskoj upravi.

Predstavnici banjalučkog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom poručili su danas da im grad nije isplatio sredstva za personalnu asistenciju za decembar 2023. i januar ove godine za ova lica, zbog čega je pružanje ove usluge dovedeno u pitanje.

Predstavnik Gradske organizacije slijepih Banjaluka Radomir Radanović rekao je da se otežano odvija realizacija ostvarivanja prava na personalnu asistenciju sredstvima kojima raspolažu jer u 2024. godine nije povećan iznos za te namjene.

– Vrlo teško pronalazimo radnike koji bi realizovali tu uslugu, pa ćemo zbog kašnjenja isplate ostati i bez radnika koji su u to trenutno uključeni –  rekao je Radanović novinarima ispred Gradske uprave.

Predsjednik Udruženja distrofičara Banjaluka Radovan Ristić pozvao je resorno ministarstvo, Gradsku upravu i Centar za socijalni rad da im objasne kako sa minimalnom cijenom od osam KM za ovu uslugu realizuju te aktivnosti.

– Imali smo asistente koji korisnicima uključuju kiseonik, a rizikovali su i svoje živote pomažući onima koji su pored osnovne bolesti bili pozitivni i na virus korona. Ukoliko se ova usluga ukine u Banjaluci, uslijediće žestoki protesti jer ljudima životi zavise od ove usluge – rekao je Ristić i dodao da Udruženje distrofičara ima 35 korisnika.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
73 %
2.2kmh
48 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
11 °

Posljednje