9.7 C
Banja Luka
Petak, 14 Juna, 2024
HomeBANJALUKALjubavna Priča Desanke i Svetislava Milosavljevića, prvog banjalučkog bana i banice

Ljubavna Priča Desanke i Svetislava Milosavljevića, prvog banjalučkog bana i banice

Banjalučani su prvog bana Vrbaske banovine Svetislava Tisu Milosavljevića  svrstali u red ličnosti koje su svojim radom i zalaganjem ostavile snažan lični pečat u istoriji grada na Vrbasu.

O njegovom radu u javnosti je uglavnom poznato sve, ali malo je onih kojima su poznati detalji iz njegovog privatnog života.

Istoričar iz Banjaluke Zoran Pejašinović objavio je na svom „Fejsbuk“ profilu zanimljivu priču o supruzi bana Milosavljevića, banici Desanki Desi Milosavljević.

Ona je, navodi Pejašinović, svog životnog saputnika, majora Svetislava Milosavljevića, upoznala početkom 1915. godine, kada je on, kao pomoćnik šefa Vojno-železničke inspekcije Vrhovne komande, premješten u Jagodinu, gdje je njen otac Petar Andrejević bio poznati trgovac.

-Njoj je bilo 23 a njemu 32. Milosavljević je ubrzo sa vojskom napustio njenu varoš, ali se zakleo tom „malom, nežnom, pedantnom i ljupkom stvorenju” da će je uzeti, ako se živ i zdrav vrati iz Velikog rata. Poslije više od tri godine njenog pogledanja kroz pendžer i žarkog nadanja, potpukovnik Milosavljević se januara 1919. godine pojavio na pragu kuće Andrejevića. Tri mjeseca kasnije bilo je vjenčanje, koje je začinjeno svadbenim putovanjem u Dubrovnik – piše Pejašinović.

Prvo dijete, zlosrećni Tomica (ime dobio po Svetislavljevom ocu) umro je od šarlaha nedugo po polasku u školu. Godine 1921, dodaje, dobili su i kćer Ljubicu (ime dobila po Desinoj majci), a pet godina kasnije i sina Petra. (Ljubica i Petar umrli su prije nekoliko godina u dubokoj starosti).

-I kao banica u Banjaluci, Desa je bila ono što jeste: tiha, skromna i pristojna žena. (Ni nalik nekim budućim banicama.) Brinula se za djecu i dom. Osim subotom, kada je sa mužem odlazila u pozorište ili ponekad kao pokrovitelj kakve humanitarne priredbe, banica Desa se u javnosti rijetko viđala.

Svog Svetislava, njegove obaveze kao oficira, narodnog poslanika, ministra, bana, pa ponovo ministra, razumijevala je i podržavala, ali se u politiku i njegove poslove nije miješala. Bila je uz muža u svemu, pa i kada ga je vlastoljubivi i korumpirani kralj Aleksandar, nakon svega nekoliko mjeseci od postavljenja, na ljeto 1934. godine grubo izvrijeđao a potom i smijenio sa mjesta ministra saobraćaja – ističe Pejašinović.

O ljubavi i poštovanju Desanke i Svetislava govore, navodi, lijepo i fotografije iz starosti. On je umro 1960. godine, a ona ovaj svijet napustila 18 godina kasnije, tiho i dostojanstveno kao što je i živjela.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
9.7 ° C
9.7 °
9.7 °
95 %
1.2kmh
15 %
pet
23 °
sub
27 °
ned
27 °
pon
27 °
uto
28 °

Posljednje