12.7 C
Banja Luka
Petak, 19 Aprila, 2024
HomeBANJALUKADis pozorište mladih: Spuštena zavjesa na 13. “Keza fest”  VIDEO

Dis pozorište mladih: Spuštena zavjesa na 13. “Keza fest”  VIDEO

Ponovo se tražila karta više. Jer Keza fest je festival koji se ne propušta. Ali krenimo redom. Festival koji je postao svojevrdni brend grada na Vrbasu otvoren je premijerom predstave Ko se boji treša još u produkciji banjalučkog Dis pozorišta.

-Predstava se  zasniva se na priči o tri tinejdžera koji u toj nekoj besparici odlučuju da otvore hot lajn i tako zarađuju, ali zapravo tu postoji neka duboka priča koja govori o umjetniku danas i umjetnicima danas i o tome šta komedija predstavlja nama kao društvu u ovom trenutku i na koji način se ona tretira, te zašto mi treba da se bavimo komedijom u 21 vijeku, i zbog čega je to nama važno – kaže glumac u predstavi “Ko se boji treša još” Marko Ristić kojom je ovaj festival svečano otvoren.

Tokom šest festivalskih dana vidjeli smo pregršt sjajnih predstava. Jednostavno, “Keza fest” je posao festival na koji se rado dolazi, a za predstave se danima prije rezervišu ulaznice. Ipak prije samo par godina, ekipa u Dis pozorištu bila je vrlo blizu odluke da obustavi organizaciju festivala, kaže Novica Bogdanović.

-Evo sada kad već imam priliku da to kažem, da sam zahvalan, da nije bilo  ELTA televizije,  ne bi bilo ni nastavka ovog festivala. U nekim teškim vremenima kada smo posustali, i sa idejama i sa podrškom, vi ste bili tu da nam kažete da ovo stvarno ima smisla, i izgleda da ste bili zajedno sa nama u pravu. Što se samog festivala tiče, on se profilisao u jedan zanimljiv regionalni festival, na koji pored mladih glumaca dolaze i oni nešto malo stariji, a predstave su baš onakve kakve bismo željeli da prikažemo našoj publici. One su specifične po svom promišljanju i po svom stilu, ali predstave koje definitivno govore o vremenu u kojem su nastale, koje su kritične, ironične i sarkastične, ili na bilo koji način imaju svoj stav o vremenu koje dijelimo sa nekim drugim ljudima, kaže Novica Bogdanović, direktor festivala.

Festivalskim izvođenjem predstave “AEI” koja je nastala kao plod saradnje slovenačkog Harlekin teatra i banjalučkog Dis pozorišta mladih spuštena je zavjesa na 13 po redu “Keza fest”. Stiče se utisak,  da je njena banjalučka verzija na kraju čak i bolja od slovenačke.

-Ova je predstava nastala prije nekih godinu dana, kada je direktor Harlekin teatra, Neno Harlekin došao u Banjaluku odlučivši da će sa nama oživjeti njegovu staru predstavu AEI. Ja u predstavi igram I jer tu su tri lika, jedan je A, drugi je E i treči je I, i to su tri pračovjeka koja otkrivaju moderni svijet, kaže mladi glumac Dis pozorišta Lazar Marjanac.

Banjalučka publika je tokom šest festivalskih dana mogla uživati u predstavama kako domaćeg Dis pozorišta mladih tako i njihovih kolega iz Niša, Boljevca, Viteza i Zenice, pa smo se još jednom uvjerili da je odluka da ovaj festival opstane,  pored svih nedaća sa kojima kubure pozorišta namijenjena mladima,  bila u potpunosti ispravna.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
12.7 ° C
12.7 °
12.7 °
53 %
1.2kmh
60 %
pet
13 °
sub
11 °
ned
5 °
pon
6 °
uto
6 °

Posljednje