24.7 C
Banja Luka
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeBANJALUKANakon trotineta dostupni i električni bicikli

Nakon trotineta dostupni i električni bicikli

Nakon električnih trotineta, Banjaluka je prvi put dobila i električne bicikle, koji će svim Banjalučanima i posjetiocima biti dostupni na više gradskih lokacija.

-Već dugo radimo na razvoju jednog novog koncepta urbane mobilnosti, u okviru kojeg će pored 400 električnih trotineta svim sugrađanima i posjetiocima na raspolaganju biti i 150 električnih bicikala – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao, uz električne bicikle na više gradskih lokacija postavljeno je i nekoliko novih nadstrešnica za bicikle.

-Uz gotovo 600 novih električnih prevoznih sredstava, nova stajališta, te više kilometara biciklističkih staza ulazimo u jednu potpuno novu saobraćajnu realnost u našem gradu. Upravo kroz ove mjere trudimo se da promovišemo alternativne načine prevoze s ciljem smanjenja broja automobila, čime svakako čuvamo našu životnu sredinu – istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik je takođe rekao da se aktivno radi i na promociji veće upotrebe javnog prevoza, istakavši da će uskoro kroz nove mjere 48.000 penzionera imati potpuno besplatan javni prevoz.

-Prema našim proračunima od 48.000 ljudi, njih 20.000 trenutno koristi automobil, te smatramo da ćemo na ovaj način povećati broj onih koji će se opredijeliti za drugi vid prevoza. Uz niz mjera koje sprovodimo uvjeren sam da ćemo korak po korak uvesti nove navike i na taj način zaštiti našu životnu sredinu – kazao je on.

Menadžer operacija kompanije „Bin Bin“ Aleksandar Knežić kazao je da se već dugo radilo na projektu uvođenja električnih bicikala u saobraćaj, te da je Banjaluka prvi grad u BiH koji je uveo ovaj vid javnog prevoza.

-Uvođenje električnih bicikala veliki je benefit za Banjaluku i sve njene građane jer će nesporno doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi. Proširenje biciklističkih staza, koje je sproveo Grad u proteklom periodu, svakako značajno olakšava upotrebu električnih bicikala – kazao je Knežić.

Knežić je pojasnio da se električni bicikli iznajmljuju putem aplikacije „Go sharing“, na kojoj je potrebno napraviti nalog, a cijena iznosi 0,30 KM po minuti.

Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu rekao je se Centar već godinama zalagao za uvođenje ovog sistema, zbog čega pozdravljaju to što je konačno došlo do realizacije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
48 %
1kmh
100 %
pon
32 °
uto
32 °
sri
29 °
čet
28 °
pet
29 °

Posljednje