15.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAZa nagrade grada Banjaluka stiglo više od 120 prijedloga, evo ko je...

Za nagrade grada Banjaluka stiglo više od 120 prijedloga, evo ko je sve nominovan

Za nagrade i priznanja koja se dodjeljuju povodom Dana grada Banjaluka pristiglo je više od 120 prijedloga, saznaje Srpskainfo. Među nominovanima su i neka zvučna imena do sada nisu spominjana u javnosti.

Za najviše gradsko priznanje, Ključ grada sa Poveljom počasnog građanina Banjaluke, stiglo je 10 prijedloga.

Kako je od ranije poznato, za ovo priznanje su predložena dvojica potpredsjednika Vlade Srbije – Socijalistička partija je predložila Ivicu Dačića, lidera socijalista u Srbiji, a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković Miloša Vučevića, predsjednika Vučićeve Srpske narodne stranke.

Za ovu nagradu je predložena i direktorka Kompanije “m:tel” Jelena Trivan. Nju je predložio Marinko Umičević, nosilac ovog priznanja iz 2022. godine, inače direktor Fabrike obuće „Bema“ i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Za Ključ grada je posthumno kandidovan i čuveni književnik Petar Kočić, a to je prijedlog odbornika Aleksandra Petkovića, nekadašnjeg SDS-ovca, koji je prešao u Demos.

Stiglao je još jedan prijedlog da se Ključ grada dodijeli posthumno: SNSD je za ovo priznanje predložio generala VRS Momira Talića.

Socijalistička partija Srpske je predložila da se Ključ grada sa poveljom počasnog građanina Banjaluke dodijeli Aleksandru Vulinu.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić je za najviše priznanje grada Banjaluka predložio ministarku zdravlja Srbije Danicu Grujičić.

Bivšeg gradonačelnika Slobodana Gavranovića je za Ključ grada predložilo Banjalučko studentsko pozorište, a čuvenog rukometaša Zdravka Rađenovića Reuf Jakupović.

Udruženje građana “Castanea”, koje okuplja mještane naselja Vrbanja, za najviše gradsko priznanje je predložio predsjednik tog udruženja Denis Vujičić.

Interesantno je da su SPS, Vlado Đajić i Denis Vujičić svoje favorite kandidovali i za drugo po rangu gradsko priznanje: Zlatni grb Grada.

Dakle, Aleksandar Vulin, Danica Grujičić i Udruženje građana “Castanea” su predloženi i za Ključ grada i za Zlatni grb.

Uz njih, za Zlatni grb su kandidovani i književnik Stevo Grabovac, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman, koga je predložio odbornik SNSD-a Bojan Pećanac, te književnik Ranko Risojević, za koga su stigle dvije nominacije: od odbornice PDP-a Smiljane Babić Moravac i od Udruženja književnika Republike Srpske.

U trci za ovo priznanje su i dr Snežana Kutlešić Stević, Pavlina Radovanović, Dragan Moconja, te Dalibor Dado Dejanović.

Za Zlatni grb su predloženi i Sportska dvorana Borik i dječji hor „Vrapčići“.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka i predsjednik Komisije za nagrade i priznanja Dragoslav Topić za Zlatni grb je predložio direktora Banskog dvora Mladena Matovića.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je za ovo visoko gradsko priznanje predložio šampionku u plivanju Lanu Pudar iz Mostara.

Za Plaketu “Sestre Gajić”, gradsko priznanje koje se dodjeljuje za izuzetna humana djela, stiglo je sedam nominacija.

Osnivačicu Fondacije “Udružene žene” Nadu Golubović predložila je aktivistkinja Željka Umićević.

Novinarke Biljana Marić i Milja Brkić su za ovo priznanje predložile Ranka Palačkovića, dugogodišnjeg glavnog medicinskog tehničara u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske.

Biljanu Nedić, košarkašicu i manekenku, koja je korisnica invalidskih kolica, za ovo priznanje je predložio Marinko Umičević.

Gradonačelnik Stnivuković je za Plaketu “Sestre Gajić” kandidovao Udruženje dijabetičara “”DIABETno1”.

Udruženja roditelja djece oboljele od raka „Iskra” za ovo priznanje je predložilo predsjednicu tog Udruženja Dijanu Berić.

Za ovo priznanje su predloženi i Danijel Menićanin, te Humanitarna organizacija Partner.

Ipak, najviše prijedloga je pristiglo za Plaketu Grada Banjaluka, čak 43, dok su za Nagradu grada Banjaluka mladima prdloženo 23 kandidata.

Među brojnim kandidatima za Plaketu grada Banjaluka je Živko Radišić, nekadašnji predsjednik opštine Banjaluka i član Predsjedništva BiH, političar koji će ostati upamćen po skromnosti, a koji je preminuo 2021. godine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
68 %
2kmh
1 %
sub
15 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
23 °
sri
4 °

Posljednje