13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKAUručeni vaučeri za besplatnu matursku proslavu

Uručeni vaučeri za besplatnu matursku proslavu

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uručio je učenicima završnih razreda srednjih škola vaučere za besplatne maturske proslave.

Tim povodom, gradonačelnik je naglasio da Banjaluka i kroz ovu mjeru želi da pokaže svima da je porodica i da misli o svim kategorijama sugrađana.

-Nema sumnje da će svaki roditelj za svoje dijete dati sve – platiti mu maturu i uraditi sve ono što je potrebno. Ali, ovo što mi radimo pokazuje pažnju i ljubav prema mladim ljudima, koji su na jednoj od najvažnijih životnih raskrsnica. Prvo su odlučivali iz osnovne škole koju srednju školu da upišu,  a sada, nakon završene srednje škole gledaju u kom pravcu dalje da idu, šta da studiraju i rade. Ovi mladi ljudi se nalaze u jednom prelijepom periodu, kada Banjaluka želi da pokaže da je porodica, te da sa druge strane napravimo određen uštede u kućnim budžetima – kazao je gradonačelnik.

Poručio je da ovo nije jedina politika koju grad sprovodi, a koja se tiče obrazovanja i školovanja.

-Kada dođe školska godina, roditeljima je bilo izazovno je kupovati knjige. Sada više nije, jer Grad to čini umjesto njih. Sa druge strane, roditelji već misle na početku srednje škole svoje djece kako da i priušte maturu, pa je i tu Banjaluka rekla – volimo vas i tu ste za vas, budite uspješni. Izdvojili smo 190 hiljada KM da platimo maturske proslave i poželimo im svu sreću. Banjaluka ulaže u mlade ljude, u srednje škole – opremamo srednje škole. Gradićemo Građevinsku, Ugostiteljsku, Politehničku, Srednjoškolski centar, kupujemo knjige učenicima od petog do devetog razreda, a sada srednjoškolcima plaćamo maturu – istakao je gradonačelnik.

Naveo je i to da nikada u istoriji nijedan grad nije imao ovoliko besplatnih mjera, koje se tiču građana – od besplatnih udžbenika, mjesečnih karata za penzionere, priključaka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, građevinskih dozvola, maturskih proslava i legalizaciju.

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac poručila je kako ovo jedan izuzetno značajan događaj, jer je u pitanju mjera koja je prošle godine prvi put sprovedena u Banjaluci.

-Ove godine riječ je o više od 2.300 maturanata, koji dobijaju vaučere u iznosu od 80 KM. Izdvojili smo zaista značajna sredstva da, sa jedne strane obradujemo naše maturante, a sa druge strane da pomognemo i roditeljima koji će ovu uštedu osjetiti u svom budžetu. Ovo nije vezano samo za proslavu mature, ovo je jedna od naših poruka koja se nadovezuje na sve naše politike koje se tiču besplatnih udžbenika, ali i svih naša ulaganja u škole, a to je da je znanje važno, baš kao i školovanje i diploma, te da svi zajedno treba da radimo na tom konstanto. Treba da radimo kako bi nam djeca ostajala ovdje, da ulažemo u njih, te da cijenimo i promovišemo zdrave vrijednosti, a to radimo sa ovom mjerom – kazala je Savić – Banjac.

Učenih završnog razreda Tehničke škole u Banjoj Luci, Lazar Marjanac zahvalio je gradonačelniku i Gradskoj upravi na ovoj podršci koja će svakako da znači mladim ljudima.

-Ovaj vid podrške jeste nešto što pokazuje kako grad treba da se odnosi prema mladim ljudima, jer na taj način grad pokazuje da su mladi od suštinske vrijednosti. Ova podrška znači svim nama, kako maturantima tako i njihovim roditeljima – kazao je on.

Na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića od prošle godine Grad je preuzeo na sebe trošak maturskih proslava.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje