25.7 C
Banja Luka
Četvrtak, 20 Juna, 2024
HomeDOGAĐAJIU susret slavi Banjaluke: Spasovdanski dani donose bogat kulturno-umjetnički program

U susret slavi Banjaluke: Spasovdanski dani donose bogat kulturno-umjetnički program

U duhu tradicije uz bogat kulturno-umjetnički program, Banja Luka će obilježiti krsnu slavu grada – Vaznesenje Gospodnje Spasovdan, u četvrtak, 13. juna.

Program obilježavanja Spasovdana počinje u srijedu, 12. juna u 18.00 časova prazničnim večernjim bogosluženjem u Hramu Hrista Spasitelja.

Isto veče, u 19.00 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba slika „Čuvari vjere“ autora Perice Ivanovića, nakon čega će od 20.00 časova na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja uslijediti tradicionalni kulturno–umjetnički program pod nazivom „U susret Spasovdanu“, u okviru kojeg će, između ostalog, uz SPD „Jedinstvo“ nastupiti i specijalni gosti Srbski pravoslavni pojci iz Beograda, saopšteno je iz Gradske uprave.

U četvrtak, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama (u 11.00 časova).

U 19.00 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održana revija pod nazivom „Umjetnost plavih niti“ u organizaciji Udruženja žena „Duga“.

Takođe, i ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane, 13. juna u večernjim časovima – od 19.30 časova u tzv. Parkiću biće priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“.

Imajući u vidu da je slava vijekovna tradicija srpskog naroda, a da su Banjalučani nadaleko poznati kao dobri domaćini, tokom večeri će biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 14. juna na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje vas od 19.00 časova očekuje i koncert Škole gusala „Sandić“ (u slučaju kiše, koncert će biti održan u Banskom dvoru).

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
25.7 ° C
25.7 °
25.7 °
55 %
0.3kmh
44 %
čet
33 °
pet
38 °
sub
32 °
ned
28 °
pon
29 °

Posljednje