23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKASutra prvo zasjedanje Skupštine građana: Banjalučani uključeni u donošenje odluka

Sutra prvo zasjedanje Skupštine građana: Banjalučani uključeni u donošenje odluka

Prvo zasjedanje Skupštine građana biće održano, sutra, 3. februara u Domu omladine u Banjaluci.

Skupština građana dio je projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“, koji Grad Banjaluka realizuje u saradnji sa Savjetom Evrope.

-Na ukupno šest sjednica, koje će biti organizovane tokom februara, članovi prve Skupštine građana imaće priliku da diskutuju o preduzetništvu na području grada, ali i da se na taj način uključe u deliberativni proces i povećaju svoje učešće u procesu donošenja odluka. Deliberativni proces je naprednija praksa građanskog učešća koja se praktikuje u mnogim zajednicama u kojima lokalne, regionalne ili nacionalne vlasti žele da uključe reprezentativne grupe građana u donošenje odluka – saopštila je Gradska uprava.

Prilagođena metodologija za Banjaluku omogućiće nasumično odabranim građanima da raspravljaju o temama od interesa i daju prijedloge lokalnim političarima da kreiraju politiku koja će biti odgovornija i otvorenija.

Skupštinu građana čini 35 članova i pet zamjenskih članova, koji su odabrani metodom slučajnog izbora.

U okviru projekta u proteklom periodu pozivna pisama dostavljena su na ukupno 5.000 nasumično odabranih adresa građana Banjaluke. Od ukupno 347 pristiglih prijava građana, prema unaprijed utvrđenim kriterijumima žrijebanjem su odabrane četiri grupe, od kojih je jedna grupa javno izvučena takođe metodom slučajnog odabira.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje