23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAŠta traže roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima u Banjaluci

Šta traže roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima u Banjaluci

Roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima u Banjaluci pokrenuli su inicijativu i tražiće od Grada da subvencije za djecu koja borave u privatnim i u javnim vrtićima budu izjednačene.

Iznos koji Grad mjesečno izdvaja Centru za predškolsko vaspitanje je 350 KM po jednom djetetu, dok je subvencija roditeljima čija su djeca u privatnim vrtićima 60 KM po jednom djetetu.

Iznos mjesečne naknade koju roditelji u privatnim vrtićima izdvajaju za boravak djece, zbog toga je više nego dvostruko veći od sume koju plaćaju roditelji u javnim vrtićima.

Branko Crnogorac, jedan od inicijatora peticije za izjednačavanje subvencija, koju će skoro 1.200 roditelja čija su djeca u privatnim vrtićima i koji su se udružili u okviru Viber grupe, predati Gradu Banjaluka, kaže da je riječ o ozbiljnom problemu.

– Za dvoje djece u privatnim vrtićima ja izdvajam 480 KM sa sadašnjom subvencijom, a u javnim vrtićima, kojih nema dovoljno, je duplo povoljnije. To je jedan vid diskriminacije djece i u bližem okruženju imamo višestruko veće subvencije za djecu u privatnim vrtićima a da ne govorim o uslovima u zapadnoj Evropi. Neophodno je pokrenuti inicijativu i mi ćemo to na ovaj način uraditi – rekao je Crnogorac za Radio Republike Srpske i dodao:

– Ekonomska cijena boravka djece u vrtićima u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje je viša od 500 KM i naše mišljenje je da je moguće korigovati tu cijenu i tako stvoriti prostor za ravnopravniji odnos subvencija za vrtiće u javnom i privatnom sektoru.

Đorđe Konjević takođe je otac djeteta koje je u privatnom vrtiću i mjesečno izdvaja 300 KM. Ističe da je jedan od problema plaćanje produženog boravka, jer nemaju sve škole organizovan produženi boravak, pa je tu uslugu potrebno platiti u privatnom sektoru.

U Banjaluci je trenutno manjak mjesta u javnim i privatnim vrtićima i procjena je da aktivno više od 2.000 zahtjeva za prijem djece u javne vrtiće.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
40 %
2.5kmh
10 %
sub
23 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje