12.7 C
Banja Luka
Petak, 19 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAGradonačelnik uručio dodatna rješenja o besplatnoj legalizaciji objekata

Gradonačelnik uručio dodatna rješenja o besplatnoj legalizaciji objekata

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas oko 40 dodatnih rješenja za besplatnu legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Za godinu dana riješili smo blizu 4.000 kuća porodica koje godinama odnosno decenijama imaju kuću, ali nemaju potrebne papire, građevinsku i upotrebnu dozvolu. Ne mogu dići kredit na svoju nepokretnost, ne mogu se upisati kao vlasnici, kao neki čardak ni na nebu ni na zemlji, istakao je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da je za godinu dana riješeno oko 15.000 ljudi, koji su do danas dobili rješenje o legalnosti objekata.

Najčešći razlozi zbog kojih ljudi nisu legalizovali svoje kuće, kako je naveo, jeste nedostatak finansijskih sredstava, ali i papirologije koja im je bila potrebna.

– Vidim sreću na ovim ljudima koji čekaju to rješenje od 1989, 1998, 2008. godiine. To znači da su svi oni uštedjeli od nekoliko do skoro 35.000 KM u zavisnosti od kvadrature kuće – rekao je Stanivuković.

Ističe da je ovo zaista nacionalno pitanje na koje je ponosan i da je Banjaluka prva koja je takvo nešto sprovela.

– Danas dajemo i besplatne građevinske dozvole, inicirali smo izmjenu zakona da mladi bračni parovi, višečlane porodice i porodice poginulih boraca mogu dobiti i besplatan plac za kuću. Dajemo i besplatan priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Banjaluka je jedinstven primjer u najpozitivnijem smislu – zaključio je Stanivuković.

Sugrađani koji su danas dobili rješenje o legalnosti objekata izrazili su zadovoljstvo ovom podrškom.

Jedan od njih je naveo da rješenje o legalnosti, koje mu je danas uručeno, vrijedi kao njegovih 18 penzija.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
12.7 ° C
12.7 °
12.7 °
53 %
1.2kmh
60 %
pet
13 °
sub
11 °
ned
5 °
pon
6 °
uto
6 °

Posljednje