24.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKAŠta su sve pokazali rezultati sistematskih pregleda banjalučkih đaka

Šta su sve pokazali rezultati sistematskih pregleda banjalučkih đaka

 Sistematski pregledi učenika u svim banjalučkim osnovnim i srednjim školama ukazali su da su najzastupljeniji problemi zdravlja na lokomotornom sistemu, rečeno je u banjalučkom Domu zdravlja.

Sistematski pregledi koje su obavili timovi porodične medicine koji rade u banjalučkom Domu zdravlja Banjaluka pokazali su da je dominantno loše tjelesno držanje, a kao rezultat toga i krivljenje kičme čak kod trećine učenika 33 odsto.

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da su uzroci uočenih problema lokomotornog sistema teške školske torbe, neadekvatan školski namještaj, dugo sjedenje u nepravilnom položaju i nagli rast djece u toj dobi. Uočeni su problemi ravnog stopala kod 26,78 odsto učenika, problemi neadekvatne uhranjenosti, odnosno gojaznosti kod 13 odsto učenika, te problemi vida kod 3,53 odsto učenika.

Uzroci nastanka gojaznosti su, kako navode iz Doma zdravlja, brza hrana, grickalice, dugo sjedenje za računarima i fizička neaktivnost, dok su uzroci problema slabog vida dugi boravak djece za ekranima, pogotovo u svakodnevnom nekontrolisanom višesatnom korištenju mobilnih telefona.

Iz Doma zdravlja navode da je donedavno bio visok procenat djece i sa karijesom, ali je taj problem znatno smanjen zahvaljujući vrlo razvijenoj mreži stomatoloških ambulanti kako u gradskim, tako i u prigradskim osnovnim školama, koje provode pravovremenu i preventivnu zaštitu zdravlja zuba kod djece.

Ono što zabrinjava jest da je i dalje nezadovoljavajući procenat vakcinisane djece redovnom vakcinacijom protiv bolesti koje se ovom mjerom mogu spriječiti, a ujedno predstavljaju i zakonsku obavezu.

-Zabrinjava i da sve više uočavamo u školskoj dobi porast broja slučajeva rizičnog ponašanja – vršnjačko nasilje, konzumiranje alkohola i duhana, kao i nedovoljna briga o reproduktivnom zdravlju – navode iz Doma zdravlja.

Za sve učenike osnovnih i srednjih škola obavezni su sistematski pregledi, a rade se svake druge godine. Sistematski pregledi obavljaju se za učenike trećih, petih, sedmih i devetih razreda osnovne i trećih razreda srednje škole.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
97 %
1.5kmh
93 %
sub
25 °
ned
32 °
pon
32 °
uto
33 °
sri
24 °

Posljednje