24.7 C
Banja Luka
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeBANJALUKARaspisan javni poziv za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, ovo su uslovi

Raspisan javni poziv za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, ovo su uslovi

Grad Banjaluka raspisao je danas javni konkurs za dodjelu jednokratne pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka vještačke oplodnje, a pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen bračnim parovima iznosi 4.000 KM.

U gradskom budžetu je za ovu vrstu pomoći za ovu godinu planirano 150.000 KM.

Konkurs će biti otvoren 90 dana, odnosno do 1. jula, jer je opredijeljenost grada da podrži veći broj parova u sticanju potomstva, saopšteno je iz Gradske uprave.

Osim dužeg roka za prijave, novim Pravilnikom je povećana i starosna granica za žene, pa pravo na prijavu imaju žene do 45 godina, dok su ranije to pravo imale žene do 42 godine.

-Novina u Pravilniku je i da žena može ostvariti jednokratnu pomoć bez obzira na broj obavljenih postupaka vantjelesne oplodnje na teret Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Zahtjeve koji pristignu po konkursu razmatraće Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici grada Banjaluka u skladu sa Pravilnikom – kažu u Gradskoj upravi.

Grad je prošle godine po konkursu primio 40 zahtjeva za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje, od čega je podržao 35 koji su ispunjavali uslove propisane Pravilnikom, a iz gradskog budžeta je za ove namjene izdvojeno 140.000 KM.

Od 35 odobrenih zahtjeva, 27 parova nije imalo potomstvo.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
48 %
1kmh
100 %
pon
32 °
uto
32 °
sri
29 °
čet
28 °
pet
29 °

Posljednje