24.7 C
Banja Luka
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeBANJALUKARadno vrijeme u Banjaluci povodom prvomajskih i vaskršnjih praznika

Radno vrijeme u Banjaluci povodom prvomajskih i vaskršnjih praznika

Na Međunarodni praznik rada, u srijedu 1. maja, mimo Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada, u vremenu od 7.00 do 13.00 časova, imaju mogućnost da rade i prodajni objekti samostalnih preduzetnika koji se bave trgovinom na malo mesom.

Ovo je u skladu sa Zaključkom donesenim na zahtjev Zanatsko-preduzetničke komore Rapublike Srpske – podnesen u ime Zanatsko-preduzetničke komore regije Banje Luke kojim se daje mogućnost rada na dan republičkog praznika – 1. maja 2024. godine. Poslodavci su radnicima, koji budu radili u dane predstojećih praznika, dužni da omoguće ostvarivanje prava u skladu sa zakonskim propisima o radu.

Inače, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske (Sl. glasnik RS br. 43/07) neradni dani povodom republičkog praznika – Međunarodnog praznika rada su:
– 01. i 02. maj 2024. godine (srijeda i četvrtak).
– 09. maj (četvrtak).

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Gradska uprava  – organizovano dežurstvo matičara

Za vrijeme prvomajskih i vaskršnjih praznika,te Dana pobjede nad fašizmom, Gradska uprava neće raditi 1,2, 3, 6. i 9. maja.

Iz Odjeljenja za opštu upravu napominju da će za eventualne hitne slučajeve smrti lica čija je tijela potrebno hitno prevesti van teritorije BiH, biti organizovano telefonsko dežurstvo matičara u petak 3. maja, kao i u ponedjeljak 6. maja. Matičari se mogu kontaktirati u navedene dane u terminu od 08.00 do 13.00 časova – putem telefona broj: 066/641-388

Radno vrijeme povodom prvomajskih praznika 

U skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada rade – 1. i 9. maja:

– u vremenu od 00.00 do 24.00 časa pravna lica i preduzetnici koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, i prodaja istih; trgovinski objekti tipa „dragstor“ i trgovinski objekti u autobuskim i željezničkim stanicama i na benzinskim pumpnim stanicama, te
– u vremenu od 8.00 do 21.00 čas – trgovine na malo pogrebnom opremom.

Navedeni subjekti mogu da rade i 2. maja, a uz njih drugog dana republičkog praznika na području grada Banje Luke u periodu od 8.00 do 16.00 časova mogu da rade i pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost, te trgovački centri u vremenu od 8.00 do 22.00 časa.

Poslodavci su radnicima, koji budu radili u dane predstojećih praznika, dužni da omoguće ostvarivanje prava u skladu sa zakonskim propisima o radu.

Ugostiteljski objekti radiće u skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banje Luke.

Za vrijeme prvomajskih praznika, radiće dežurna apoteka „Prvi maj“.

Neradni dani za vaskršnje praznike

U dane pravoslavnog Vaskrsa, koji je po Zakonu o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 43/07) vjerski praznik, za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti neradni dani biće:-03.maj (pravoslavni Veliki petak),

-05. maj (dan Vaskrsa) i

-06. maj 2024.godine (Vaskršnji ponedjeljak).

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u te dane.

Dežurne službe

Za vrijeme prvomajskih i vaskršnjih praznika, te Dana pobjede nad fašizmom u JZU “Dom zdravlja” u Banjoj Luci radiće po rasporedu, koji možete pogledati OVDJE.

Javni gradski i prigradski prevoz 

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava putnike, da će autobusi javnog gradskog i prigradskog prevoza na području grada Banje Luke, u periodu od 1. do 9. maja saobraćati po sljedećem redu vožnje:

  • 01, 2, 5, 6. i 9. maj – kao nedjeljom,
  • 03. i 4. maj – kao subotom i
  • 07. i 8. maj – kao radnim danom.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
48 %
1kmh
100 %
pon
32 °
uto
32 °
sri
29 °
čet
28 °
pet
29 °

Posljednje