23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAPozovite 1414 za izgradnju kuće za zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju

Pozovite 1414 za izgradnju kuće za zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju

Humanitarna akcija „Od Banjaluke s ljubavlju“, u okviru koje je u funkciji već nekoliko dana i humanitarni broj 1414 ima za cilj da prikupi novčana sredstva za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju.

Pozivom na ovaj humanitarni broj donirate jednu KM za ovu plemenitu namjenu, a kako je poručila savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo, ovu akciju pokrenuo je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković po uzoru na kampanju „Sa ljubavlju hrabrim srcima“ koja je organizovana svake godine i koja kao takva za cilj ima rješavanje problema najsenzibilnijih grupa građana.

-Tako je nastala i humanitarna akcija „Od Banjaluke s ljubavlju“. Razmišljali smo šta je to gorući problem u našem gradu koji treba što prije da riješimo, a to je upravo izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju, jer znamo da njihovi roditelji imaju strah šta će biti sa njihovom djecom u budućnosti. To je problem koji smo htjeli sistemski da riješimo, a to se može riješiti samo otvaranjem ustanove. Prvi korak je, dakle izgradnja ove kuće, a u konačnici je cilj da imamo ozbiljnu instituciju koja će pružati ovakve usluge i trajno riješiti problem – kazala je ona.

Poručila je da je humanitarni broj upravo jedan od najznačajnijih načina prikupljanja sredstava, ali je naglasila kako je za realizaciju tog projekta potrebna i pomoć svih relevantnih institucija.

-Sredstva koja prikupimo putem humanitarnog broja neće biti dovoljna, te ćemo se mi svakako obratiti svim relevantnim institucijama, čiju pomoć i očekujemo. U ovom momentu mi radimo na izradi građevinskog projekta, a ovih dana stručna lica zajedno sa predstavnicima Grada obilaze slične ustanove u okruženju,  kako bi se upoznali sa svim onim što treba da se ispuni u slučaju jednog ovakvog projekta. U prvom koraku obezbijedićemo uslugu „Predah“ koja podrazumijeva da lice sa poteškoćama može da boravi tu određeni broj dana, kada roditelji treba da idu na operacije, putovanja ili imaju druge obaveze. Često se dešava da oni ne mogu da odu jer nemaju gdje da ostave svoje dijete i smatram da je to usluga koju ćemo najbrže moći da obezbijedimo – kazala je ona.

Poručila je da su roditelji pozdravili ovu akciju, jer smatraju kako je riječ o najhumanijem djelu koje može da bude realizovano.

-Pozivam i ovom prilikom sve građane da pozovu humanitarni broj 1414 i doniraju jednu KM za ovu humanu misiju – kazala je Šukalo.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
40 %
2.5kmh
10 %
sub
23 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje