15.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKABojan Kresojević: SNSD je ostao usamljen u odlukama štetnim po građane Banjaluke...

Bojan Kresojević: SNSD je ostao usamljen u odlukama štetnim po građane Banjaluke VIDEO

Da li treba obezbijediti vodu na Manjači? To zaista nije trebalo biti pitanje, ni u jednom trenutku. Rekao je ovo gostujući u emisiji Banjalučka hronika gradski menadžer Bojan Kresojević osvrnuvši se na dešavanja u gradskoj skupštini na tu temu, i ujedno naglasivši da je u toku procedura za obezbjeđenje kreditnih sredstava namijenjenih za sanaciju vodozahvata „Banjica“, sa kojeg vodu dobijaju gotovo sva sela na platou Manjače.

-Najvažnije je da prostor koji smo obezbijedili vraćanjem 24 miliona karaka kreditnih sredstava više nego što smo uzeli, iskoristimo na najvažniji, najplemenitiji način za naše građane, a to je da investiramo u vodosnabdijevanje kako bismo riješili problem koji je naslijeđen usljed neadekvatne realizacije projekta izgradnje fabrike vode „Banjica“, te da na taj  način dočekamo mnogo spremnije ljetne mjesece nego što je to bio slučaj ranije, kazao je Kresojević

On je podsjetio da je sav sistem od samog početka urađen jako loše, da se poprilično odstupilo od projektnog rješenja, te da su prethodne administracije koje su desetak godina radile na izgradnji fabrike vode „Banjica“ načinile niz sistemskih grešaka pri realizaciji ovog projekta.

-Mi smo svjedoci da je to formalno pravno i dan danas gradilište, da nemamo uopšte upotrebnu dozvolu za taj objekat. Obzirom na sve kako je rađeno, bilo je za očekivati da će se pojaviti problemi na sistemu i kvarovi na pumpama, rekao je Kresojević naglasivši da bi sada nakon što je Skupština usvojila odluku o kreditu, i nakon njegove realizacije, radovi na sanaciji izvorišta trebali konačno početni te da bi se to moglo desiti već za nekih deset do 15 dana, te da su se sigurno ova sredstva mogla utrošiti za neke druge namjene da je prethodna gradska adminsitracija na čelu sa SNSD-om taj projekat realizovala kako treba i do kraja.

On je, komentarišući situaciju vezanu za stopu poreza na nepokretnosti, i plan SNSD-a, da smanji stopu poreza sa 100 na 50% rekao, da je time ova stranka dokazala da je protiv Banjaluke.

-SNSD je mnogo puta dokazao da ne prepoznaje crvenu liniju koja se u političkoj borbi ne prelazi, a da se ne ugrozi osnovno funkcionisanje grada. Ovim prijedlogom oni ne čine nikakvu uslugu običnom građanu, već čine uslugu za najbogatije, jer je poznato ko plaća najviše iznose poreza na nepokretnosti – vlasnici više stambenih jedinica.

-5% najbogatijih plaža 50% ukupnog iznosa dobijenog po osnovu ovog poreza, kaže Kresojević, naglasivši da će smanjenjem stope poreza najveću korist imati oni najbogatiji naši sugrađani, dok ćemo za rezultat imati to da nemamo dovoljno sredstava u budžetu grada, te da je ono što je već usvojeno, od besplatnih udžbenika ili subvencija za vrtiće postaje upitno. On je istakao da je SNSD ostao usamljen u takvoj politici, te da će čak i stranke koje čine koaliciju sa SNSD-om glasati za 100% stopu poreza na nepokretnosti jer im je jasno šta to u praksi znači.

Govoreći o subvencijama za mališane koji pohađaju privatne vrtiće, Kresojević je podsjetio da je ova gradska uprava prva koja je prepoznala značaj suufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima. On je naglasio da je prijedlog realokacije sredstava u iznosu od dodatnih milion i tri stotine hiljada maraka, na već za te namjene planiranih milion i četiri stotine hiljade maraka odbijen od strane SNSD-a. On se, kao takav, uopšte nije ni našao na dnevnom redu dodao je Kresojević naglasivši da će i pored svih opstrukcija ova gradska uprava biti istrajna u namjeri da poveća iznos namijenjen za subvencije.

-Ponovo ćemo na kolegijumu koji je zakazan za petak kandidovati naš prijedlog da se ova tačka konačno nađe na dnevnom redu, uvrsti na dnevni red i na kraju izglasa. Ali evo na nama je da sačekamo reakciju SNSD-a, jer skupštinska većina koliko vidimo više ne postoji, rekao je Kresojević

Govoreći o javnoim prevozu, Kresojević je naglasio da je i ovaj prijedlog doživio sličnu sudbinu kao i nogi drugi kvalitetni prijedlozi ove gradske administracije, jer je ova tačka skinuta sa dnevnog reda nakon sjednice resorne skupštinske Komisije, zahvaljujući intervenciji SNSD-a.

-SNSD je tako odbio odluku o subvencijama za javni prevoz  onemogućivši realizaciju Studije javnog prevoza kojom smo bili predvidjeli da se pojedinačna autobuska karta snizi sa 2,30 na 1,50 KM, dok je istom odlukom bio predviđen besplatan javni prevoz za sve penzionere. To se sada nije desilo, ali ne sumnjam da će pod pritiskom građana, ipak na kraju podržati ovu odluku, rekao je Kresojević

On se na kraju osvrnuo na izmjene Porodičnog zakona koje su na njegovu inicijativu upućene u skupštinsku procuduru, naglasivši da je to velika pobjeda naroda, u želji da se jedna velika nepravda ispravi.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
68 %
2kmh
1 %
sub
15 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
23 °
sri
4 °

Posljednje