13.7 C
Banja Luka
Petak, 14 Juna, 2024
HomeBANJALUKAPojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Praznična cijena prasadi ide i do 12 KM po kilogramu i to sve zbog manjka svinja na tržištu.

Prisutnost afričke svinjske kuge primorala je farmere da veliki dio svinja eutanazira, a uzgajivači glavnog krivca vide u onima koji nisu ispoštovali biosigurnosne mjere propisane od strane resornog ministarstva. To su većinom oni koji posluju u sivoj zoni i drže životinje, klaonice i pečenjare “na divlje”.

“Jednostavno imaju osjećaj da će to zaobići njih, da ne treba da se pridržavaju mnogih mjera i isto tako klanice i pečenjare na divlje što rade, bacaju svagdje iznutrice, ne vode računa ni o krvi ni o sluzi. To može ukoliko se svi uozbiljimo i počnemo da prijavljujemo one koji to rade nelegalno”, kaže Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske.

Vlasnici pečenjara apeluju na građane da kupuju samo u ovlaštenim objektima. Jedino tako mogu biti sigurni da je meso koje se nalazi na trpezi pregledano, bezbjedno i zdravo.

Da se onima koji posluju u sivoj zoni mora stati u kraj, saglasno je i resorno Ministarstvo. Pojačan je rad inspekcijskih kontrola na terenu.

“Mi smo prije 20 dana krenuli intenzivno sa tim aktivnostima, upravo zato što nam nadolaze naši predstojeći praznici, veliki vaskršnji praznik i upravo smo svjesni da je u tom periodu pojačan promet životinja, zato se stavlja akcenat upravo na to, u smislu da- ali pod određenim uslovima- da su te životinje obilježene, da posjeduju uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja i da su pod nadzorom veterinarske službe”, kaže Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Svi objekti u kojima se životinje obrađuju i peku moraju biti u sistemu. Oni koji ne poštuju mjere dobiće prekršajni nalog, ali i kazne.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
92 %
0.9kmh
7 %
pet
23 °
sub
27 °
ned
27 °
pon
27 °
uto
30 °

Posljednje