21.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKADruštvoOtvorena izložba učeničkih likovih i literarnih radova o temi „Jasenovac: Odraz trenutka...

Otvorena izložba učeničkih likovih i literarnih radova o temi „Jasenovac: Odraz trenutka zla

U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina danas je otvorena izložba učeničkih likovnih i literarnih radova o temi “Jasenovac” kojima su iskazali visok nivo empatije prema stradanju u ustaškom koncentracionom logoru.

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić istakla je da je svaki rad za sebe odraz trenutka zla koje se dešavalo na ovim prostorima.

-Kroz učeničke radove izražen je visok nivo empatije djece i kada je riječ o odzivu, a i o sadržaju samih radova kojih je više od 1.000 – rekla je Stojičićeva novinarima.

Radovi su pristigli na konkrus koji je sproveden u svim školama u Republici Srpskoj.

Stojičićeva je napomenula da izložba predstavlja značajan doprinos njegovanju kulture sjećanja i da je taj događaj tradicionalni dio programa obilježavanja Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) od 1941. do 1945. godine.

Ona je zahvalila i čestitala svim nastavnicima i učenicima koji su učestvovali u ovom konkursu.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Slađana Tanasić rekla je da porodica i obrazovanje imaju veliku ulogu formiranju mišljenja od razmjerama stradanja u Jasenovcu.

-Mislim da djeca u genima nose tu empatiju, a naša dužnost kao obrazovne institucije jeste da kreiramo nastavni program koji sadrži ishode koji će djecu učiti istoriji i stradanju srpskog naroda na svim stratištima – rekla je Tanasićeva.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković, a autorima najboljih radova uručene su nagrade.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
21.7 ° C
21.7 °
21.7 °
99 %
1.9kmh
67 %
sub
22 °
ned
31 °
pon
33 °
uto
33 °
sri
26 °

Posljednje