9.7 C
Banja Luka
Petak, 14 Juna, 2024
HomeDOGAĐAJIMuzej savremene umjetnosti Republike Srpske: U ponedjeljak predstavljanje bijelog porcelana iz Kine

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske: U ponedjeljak predstavljanje bijelog porcelana iz Kine

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u ponedjeljak, 13. maja sa početkom u 12.00 časova biće predstavljeni umjetnički predmeti od bijelog porcelana iz okruga Dehua u Narodnoj Republici Kini.

-Ovaj jedinstveni bijeli porcelan proizvodi se u gradu Dehua na jugoistoku Kine. Počeci njegove proizvodnje sežu u vrijeme dinastije Ming (1368 – 1644). Na evropsko tržište se pojavljuje tokom osamnaestog i devetnaestog vijeka. Posebne karakteristike ovog porcelana jeste ta da sadrži veoma malu količinu oksida gvožđa, što znači da može da se peče do tople bijele ili boje slonovače. Takođe postoje mnoge razlike u ranim i kasnim primerima porcelana iz Dehua. Posebno u njegovom obiliku, težini, boji glazure i načinu prelamanja svjetlosti. Iz perioda Ming ere porcelan ima kremastu glazuru i ponekad ružičastu providnost, predmeti iz prelaznog perioda pokazuju nijansu između blijedo žute i blijedo krem, dok predmeti napravljeni u devetnaestom veku i kasnije obično imaju prozirnu bijelu glazuru – navedeno je u saopštenju Muzeja.

Dodaju kako će na ovom događaju, u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, profesori sa Instituta za kulturno nasljeđe iz Dehua Čen Đengdžong i majstor keramičke umjetnosti sa Instituta za keramiku iz dinastije Ming Dženg Ćinghai govoriće o kineskoj umjetnosti pravljenja keramike i predmeta od bijelog porcelana, kao i okrugu Dehua i njegovima pećima, koje je u svijetu poznato kao centar proizvodnje bijelog porcelana.

Ulaz je slobodan.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
9.7 ° C
9.7 °
9.7 °
95 %
1.2kmh
15 %
pet
23 °
sub
27 °
ned
27 °
pon
27 °
uto
28 °

Posljednje