8.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeBanjalučke pričeNAŠA PRIČA Maja Milijaš , najmlađa žena doktor nauka u Srpskoj: Moramo...

NAŠA PRIČA Maja Milijaš , najmlađa žena doktor nauka u Srpskoj: Moramo se ugledati na dobre primjere, ali i ostati autentični

Mlada, vrijedna i zdravo ambiciozna Maja Milijaš, dobitnik Zlatne značke „Nikola Tesla” za najboljeg studenta Tehnološkog fakulteta u Banjaluci, oborila je sve rekorde u nauci i postala najmlađa žena sa diplomom doktora nauka u Republici Srpskoj. Njen izuzetan rad, posvećenost i upornost pomogli su joj da se istakne u oblasti obrazovanja i dostigne vrhunce akademske karijere u tako mladim godinama. Sada, sa doktorskom diplomom u rukama, Maja je spremna da nastavi da inspiriše i motiviše druge mlade žene da slijede svoje snove i postižu izvanredne rezultate kao što je i ona.

Maja Milijaš  jedna je od 29 žena koje su ove godine nominovane za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka”. U intervjuu za Banja Luka uživo, Maja kaže kako je ova nominacija još jedna velika potvrda njenog rada. 

BL UŽIVO: Kako biste opisali svoj put ka postizanju titule doktora nauka kao najmlađa žena sa ovom diplomom u Srpskoj?

MAJA: Mukotrpno. Marljivo. Strpljivo. Inspirativno. Precizno. I niz drugih epiteta koji su upotpunjavali četiri godine svakodnevnog rada na doktorskoj disertaciji. Te četiri godine su me naučile novim stvarima, dovele me do samospoznaje i omogućile mi da ojačam sebe. Taj put je podrazumijevao ispunjavanje svakodnevnih obaveza, od najsitnijih do onih složenih, s ciljem da ostanem predana putu na kom sam ja težila biti odgovorna i dosljedna.

BL UŽIVO: Ove godine nominovani ste za titulu najinspirativnija Banjalučanka. Koliko Vam zapravo znači što je šira javnost prepoznala Vaš trud i rad?

MAJA: Nominacija za titulu najinspirativnije Banjalučanke je još jedna velika potvrda mog rada prethodnih godina, pogotovo ukoliko u obzir uzmem sve nominovane dame i društvo u kom sam se te večeri našla. Svaka potvrda ovog tipa znači da je moj put ispravan i priprema me za naredni korak. Vjerujem da je za svih 29 žena ovo „vjetar u leđa”, kao što meni jeste. Moram spomenuti da sam ja nominovana i od strane djevojke koja mene lično ne poznaje, ali je kroz različite puteve medija saznala za moj rad i poželjela da krene sličnim putem, u potpuno drugoj profesiji. Iz tog razloga ova nominacija za mene ima još veću težinu.

Bl UŽIVO: Koja je bila najveća prepreka koju ste morali da prevaziđete tokom Vašeg obrazovanja?

MAJA: Najteže je bilo boriti se sa komentarima kako je moja priča meni laka i da sa jednostavnošću i lakoćom uspijevam sve to. Iako je bilo dosta odricanja i balansiranja sa privatnim životom, bilo je situacija kada mi je teško padalo to što drugi misle da sam drugačija i da kod mene sve stvari funkcionišu i sve ide samo od sebe. Međutim, umjesto objašnjavanja drugima da tu ništa nije bilo lako, ja sam energiju usmjerila za dalje napredovanje.

Bl UŽIVO: Koje su to osobine za koje smatrate da su ključne za inspirisanje drugih žena i mladih djevojaka u našoj zajednici?

MAJA: Svi trebamo shvatiti svoje odgovornosti i preuzeti ih na sebe. Danas se opravdano priča o položaju žena i njihovom osnaživanju. Ali bez obzira na pol, put i način su isti. Moramo znati ko smo, dokle smo stigli, moramo se ugledati na dobre primjere, ali i ostati autentični. Posvećen rad na sebi uz prihvatanje trenutnih mogućnosti i poznavanja svojih kapaciteta su iznad svake inspiracije koja dolazi sa strane. Svaka žena treba, pored porodičnih, da ima i svoje lične ambicije. Uz dobar balans, vjerujem da je to najbolje za ženu. A šta će to bolje inspirisati ženu, nego uspjeh žene koja je već ostvarila slične ciljeve, izgradila sebe, porodicu, bez štete po druge oko sebe. Tada počinje priča o vidljivosti koja je ključna stvar. Ako moja priča ili priča bilo koje žene od nas 29 bude inspirisala bar jednu mladu osobu, to će biti naš lični uspjeh.

BL UŽIVO: Kako biste opisali Vašu ulogu u promociji obrazovanja i nauke među ženama u Republici Srpskoj?

MAJA: Mislim da sam još uvijek na samom početku i da me čeka mnogo posla, ali ni dosadašnja uloga nije zanemariva. Moja misija je da svakog studenta naučim, ne samo osnovnim zakonima, principima i procedurama u oblasti industrijske biotehnologije, nego da ih naučim da razmišljaju kroz nauku, kroz svoje znanje i budu svjesni multidisciplinarnosti koja nam je pružena. Sva dosadašnja priznanja za moj i rad u nauci sam predstavila javnosti, najviše s ciljem da ona budu “vjetar u leđa” generacijama koje razmišljaju da li ima smisla da se prepuste putu nauke. Promocija obrazovanja na prvom mjestu, a onda i nauke, bi trebala biti redovan radni zadatak nastavnog osoblja svih stepena obrazovanja.

BL UŽIVO: Kakvi su Vaši planovi i ciljevi za budućnost u oblasti nauke?

MAJA: Ima ih mnogo, ali ne projektujem godinama unaprijed. Afirmacija mene kao stručnjaka u užoj naučnoj oblasti kojoj pripadam mi je prioritetni zadatak. Uz to će se svakako provlačiti publikovanje naučnih dostignuća i poboljšanje naučne produktivnosti. Knjige, priručnici i sve što uz to ide. Moja želja je da znanje koje imam, i koje ću da steknem u narednom periodu, prevedem u opipljivu formu na kojoj ću ostaviti lični pečat.

Neda Gavrić

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
73 %
2.2kmh
48 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
11 °

Posljednje