8.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAGrad Banjaluka nastavlja sa nabavkom podzemnih i nadzemnih kontjenera

Grad Banjaluka nastavlja sa nabavkom podzemnih i nadzemnih kontjenera

Grad Banjaluka nastavlja intenzivno da radi na uklanjanju komunalnog otpada u gradu, jer nažalost ovo je problem u svim većim gradovima, ne samo u Banjaluci.

Kazao je ovo u ime Odjeljenja za komunalne poslove, Boriša Mandić, koji je poruči i to kako je studija za upravljanje otpada i otpadnim vodama u završnij fazi.

-Mi smo prije nekoliko godina počeli da radimo sa Evropskom investicionom bankom, a oni su angažovali konsultanta na izradi najveće studije do sada, odnosno studije za upravljanje otpadom i otpadnim vodama. Projekat se završava sredinom ove godine i mi očekujemo rezultate već u maju mjesecu. Sa druge strane, mi smo na osnovu preleminarnih rezultata već počeli sa primjenom nekih smjernica, koje su se pokazale veoma dobrima – dodao je on.

Upravo jedna od tih smjernica, koje je pratila gradska administracija i nadležno Odjeljenje jeste ugradnja podzemnih kontejnera i kontejnera većeg kapaciteta.

-Mi smo ove godine uradili pirlot projekat i tada smo ugradili podzemne kontejnere u Parku „Mladen Stojanović“, koji smo tada renovirali, što se pokazalo kao odličan potez.Reakcije građana su bile zaista dobre, te smo nakon toga mi nastavili sa ovom praksom. Dodatno, kao što je već poznato, uz svaku novu zgradu koja se gradi u našem gradu, investitor je dužan da ugradi podzemni kontejner. Njihova prednost se ogleda u tome što je njihova zapremina velika – jedan podzemni kontejner je 5 metara kubnih, a to je pet malih kontejnera koji su raspoređeni po gradu – ističe Mandić.

Naglasio je to da na nekim lokasijama nije moguće ugraditi podzemne kontejnere, odnosno na mjestima gdje postoji mreža podzemnih instalacija.

-Upravo zbog toga, mi idemo sa postavljanjem nadzemnih kontejnera. Moram da kažem da je učinjen veliki iskorak. Tamo gdje god smo imali veći problem sa nepropisnim odlaganjem otpada, odnosno gdje su građani odlagali otpad pored kontejnera, a gdje smo ugradili nove kontejnere, građani su postali svjesniji – pojašnjava Mandić.

Mandić je podsjetio i to da su zelena ostrva postavljena na tri lokacije i to dva u naselju Sime Šolaje i jedno na parkingu kod dvorane “Centar“.

-U toku je uređenje površine u krugu “Mljekare“ u ulici dr Mladena Stojanovića, a koja će služiti kao reciklažno dvorište, a na zvaničnoj internet stranici Grada će biti objavljeno tačno kad počinje sa radom. Takođe, napravljen je plan odvoza kabastog otpada po mjesnim zajednicama za godinu dana, što bi trebalo da dovede do smanjenja količine otpada odloženog pored kontejnera – zaključio je Mandić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
73 %
2.2kmh
48 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
11 °

Posljednje