23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKABoriša Mandić: Obnova spomenika i objekata kulture nameće se kao imperativ VIDEO

Boriša Mandić: Obnova spomenika i objekata kulture nameće se kao imperativ VIDEO

Obnova spomenika i objekata kulture u gradu na Vrbasu  nametnula se kao imperativ u gradu Banjaluci. To je jedna od najznačajnijih oblasti koja je dugo vremena držana po strani rekao je Boriša Mandić, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV.

-To su prvenstveno Kastel, zatim kuća Milanovića, objekat s kraja 19 vijeka, koji nikada nije obnovljen, zatim Sokolski dom, objekat izgrađen u vrijeme kraljivine Jugoslavije, nikada nije izvršena sanacija tog objekta, i naravno jedan od najznačajijih spomenika koji je izgrađen još šezdesetih godina prošlog vijeka – spomenik posvećen palim krajišnicima na Banj brdu, na kojem su se problemi odmah pojavili zbog specifične gradnje. I to je jedan spomenik koji počinjemo da saniramo, rekao je Mandić, dodavši da je posvećena velika pažnja analizi oštećenja na spomeniku te da su stvari sada mnogo jasnije.

-Što se tiče spomenika na Banj brdu, naš Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa ponudio se da izradi projektno rješenje, ono se radilo godinu dana, sada je sve gotovo i uskoro nas očekuje prezentacija projektnog rješenja javnosti. Podsjetio bih da se ovih dana intenzivno radi na osvjetljavanju zidova tvrđave Kastel, i taj posao bi trebao biti završen već u maju mjesecu. Kuća Milanovića je u završnoj fazi, kroz nekih mjesec ili dva biće potpuno završena, nakon čega nam slijedi adaptacija i pretvaranje objekta u kulturni centar i njeno opremanje. I na kraju veoma važno je reći da uskoro započinjemo obnovu Sokolskog doma. Tu će, kako je već poznato, biti otvorena Prva sportska gimnazija kazao je Mandić.

On je naglasio da je ovaj objekat i namijenjen još prilikom gradnje za te svrhe. Centralna prostorija je sportska sala, i ona će biti potpuno sanirana, biće izgrađene 4 učionice za 4 odjeljenja, 4 razreda.

-Cilj izgradnje Prve sportske gimanzije je da pomiri potreba sportista za školovanjem i treninzima, odnosno  da se omogući njihova sportska karijera i da se prilagode potrebe obrazovanja i sporta., rekao je Mandić

Govoreći o uređenju zelenih površina, šetališta i obala Vrbasa, Mandić je podsjetio da je sve krenulo još prije dvije godine izgradnjom prvog dajak pristaništa u gradu, potom je uređena plaža Abacija, pa je proširen obuhvat na najveću gradsku plažu kod Zelenog mosta, potom je izgrađena sasvim nova plaža u Sitarima, tzv Švedska plaža, uređena je  zaštićena plaža Tri banje, odnosno Vrućica, te da su u toku završni radovi koji će povezati Alibabu sa Švedskom plažom.

-Taj potez će vrlo brzo u potpunosti biti završen sa turističkim, rekreativnim i sportskim sadržajima. Nastavljajući dalje prema Banj brdu, i to stalno ponavljam da je to jedan zeleni krug sve do Banj brda, uskoro završavamo sa izgradnjom vidikovca sa predivnim pogledom na naš grad, uz prethodno pomenutu obnovu spomenika, kojim bi završili tu cjelinu, rekao je Mandić

Što se tiče parkova, on je napomenuo da u gradu nije izgrađen niti jedan park nakon parka Mladen Stojanović tako da se sada intenzivno radi na izgradnji parka na Banjalučkom polju.

-On je duplo veći od parka Mladen Stojanović, kojeg smo u potpunosti uredili prošle godine. Sada već punom parom radimo na izgradnji velikog gradskog parka na Banjalučkom polju sa brojnim sadržajima, jer grad Banjaluka zaslužuje da ima jedan takav park. Nadam se da će već na ljeto biti izgrađen veliki park, sa šetalištem, jezerom, vodoskocima, trim stazama i stazama za bicikle, kazao je Mandić.

Govoreći o rješavanju problema otpada u gradu na Vrbasu, Mandić je naglasio da je naredna aktivnost kojoj se u Gradskoj upravi već posvetila velika pažnja jeste potraga za lokacijom za izgradnju Centra za upravljanje otpadom, gdje će se vršiti upravljanje otpadom, reciklaža i prerada otpada. On je naglasio da su u tom smjeru načinjeni prvi koraci te da će se rješenje tražiti u koordinaciji sa Vladom Republike Srpske i donatorima. Govoreći o  podzemnim kontejnerima, on je istakao da je još Studija koja je rađena sa Evropskom investicionom bankom pokazala da su upravo podzemni kontejneri prva mjera koja vodi ka sveobuhvatnom rješenju, te da su prve reakcije naših sugrađana dosta dobre.

  • Plan je da godišnje ugradimo 20 podzemnih kontejnera. Mi ih već imamo dvadesetak, rekao je Mandić. On je, gostujući u Banjalučkoj hronici najavio izgradnju većeg broja reciklažnih dvorišta i zelenih ostrva.
  • Cijeli taj sistem upravljanja otpadom trebamo unaprijediti, na svim nivoima. Mi smo uradili nekoliko zelenih ostrva, gdje imamo kontejnere različitih boja gdje građani mogu da odlože posebno razvrstan otpad, gdje taj otpad prikupljaju kompanije koje ga šalju na daljnu preradu. Pokušaćemo pronaći što više lokacija za izradu malih reciklažnih dvorišta gdje će biti postavljeno više kontejnera u različitim bojama, gdje će biti prisutne ovlaštene osobe koje će sugerisati građanima kako da odlažu otpad, rekao je Mandić najavivši početak nove akcije proljetnog uređenja grada pod nazivom „Čist grad – duga ljubav“ koja će zvanično početi danas na lokaciji reciklažnog dvorišta na raskrsnici ulica Mladena Stojanovića i Trive Amelice.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje