13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKABanjaluka i ove godine obilježava "Noć tvrđava", pripremljen zanimljiv i edukativan program

Banjaluka i ove godine obilježava “Noć tvrđava”, pripremljen zanimljiv i edukativan program

Grad Banjaluka će i ove godine, uz brojne druge gradove, biti domaćin regionalne manifestacije „Noć tvrđava“, a manifestacija u Banjaluci počinje danas na tvrđavi Kastel.

Prisutne i ove godine očekuje zanimljiv i edukativan program.

Naime, samo otvaranje manifestacije planirano je u poslijepodnevnim časovima, kada će biti održano predavanje o tvrđavi Kastel.

Nakon toga, u periodu između 13.00 i 15.00 biće održane zanimljive predstave na temu srednjeg vijeka, a u organizaciji banjalučkih osnovnih škola.

Naime, u 13.30 predviđeno je da bude održan program koji su pripremili učenici Osnovne škole „Nikola Tesla“, dok je će svoj program u 15.00 predstaviti učenici Osnovne škole „Sveti Sava“.

Nakon toga, predviđene su slobodne aktivnosti, kao i radionice za djecu i predstavljanje vitezova.

Od 17.00 je planiran koncert kulturno – umjetničkog društva Čajavec, čiji će folklorni ansambl predstaviti tradicionalne igre narodne kulture, dok će u 19.00 biti održano predavanja na temu srednjeg vijeka sa predavačima iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

U 19.00 biće emitovan dokumentarni film Humanitarnog udruženja žena „Duga“.

U periodu od 13.00 do 21.00 biće održan još niz zanimljivih radionica, kada će članovi Viteškog reda „Čuvari koplja Svetog Georgija“ u pauzama između programa demontrirati viteške vještine, dok će članice Humanitarnog udruženja žena Duga demonstrirati vještine veza i rada na razboju.

U ovom periodu na spratu Kamene kuće na tvrđavi Kastel biće izložen najduži rad sa zmijanjskim vezom, kao i druge rukotvorine Humanitarnog udruženja žena Duga.

Najmlađi posjetioci će na donjem spratu Kamene kuće moći da boje slikovnice sa motivima Kastela, koje im je obezbijedio Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Cilj ove manifestacije jste da se povežu i promovišu programi na fortifikacijskim lokacijama širom Evrope.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje