12.7 C
Banja Luka
Petak, 19 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAJedna od najuspješnijih godina od osnivanja KUD-a “Piskavica”

Jedna od najuspješnijih godina od osnivanja KUD-a “Piskavica”

 

Kako bi običaje otrgli od zaborava, članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Piskavica” kroz pjesmu i igru više od dvije decenije baštine tradiciju Potkozarja. Prenose je s koljena na koljeno, a u 2023. godini imali su pregršt uspješnih nastupa gdje je akcenat stavljen na radu sa najmlađima.

Više od 200 članova, koliko broji ovaj KUD, pronio je slavu svoje mjesne zajednice i Banjaluke gdje god da su se pojavili, a lani su nastupali i u zemljama bivše Jugoslavije, ali i širom Evrope. Sekretar KUD-a Mirko Arambašić kazao je za “Glas Srpske” da je u 2023. godini bilo toliko poziva da na sve nisu mogli odgovoriti. Ipak, kao posebnu manifestaciju izdvaja učešće na 63. Međunarodnom festivalu folklora u Slovačkoj gdje su se publici predstavili sa gusto pletenim kozaračkim kolom.

– Osim domaćina, tu su bili i folkloraši iz Češke, Nepala i Južne Koreje koji su nastupima uveličali događaj. Manifestacija je oslonjena na tradiciju, da bude što bliže izvornom folkloru – kazao je Arambašić i dodao da je draž takvih festivala to što će domaćini uzvratiti posjetu.

Prema njegovim riječima, cilj KUD-a “Piskavica” je da folklor uđe u svaku kuću i bude neizostavan dio tradicije. Zbog toga će ovo društvo biti dio velikog projekta “Putevi tradicije” u okviru kojeg će djeca iz urbanih sredina imati priliku da nauče čari folklora, da se upoznaju sa izvornom pjesmom, običajima, a podržala ih je i Turistička organizacija grada.

– Uskoro ćemo imati priliku da ugostimo starije grupe predškolskog uzrasta kao i osnovce, da im približimo šta je folklor, a već imamo dogovor sa jednim vrtićem. To je važno iz više razloga, a prevashodno da se vratimo izvornim vrijednostima, da znaju igrati kolo, zapjevati, a što je najbitnije da naši običaji dopru do najmlađih – rekao je Arambašić.

Da su njihove aktivnosti interesantne i van okvira naše zemlje, potvrdili su gosti iz Malte i Slovenije koje su lani posjetili ovo potkozarsko selo, te su se uvjerili šta to kriju srpski običaji.

– I ove godine imamo najave turista iz Malte, jer ljudi koji su već bili kod nas oduševili su se našim odnosom prema tradiciji. Impresioniralo ih je kako proslavljamo slavu, ali i naša ljubav prema folkloru, koji ne zna za granice, ali ni za starosnu dob – rekao je Arambašić.

KUD “Piskavica” organizovao je godišnji koncert, kao krunu učinjenog u prošloj godini, a protekao je u znaku humanosti, ali i bratimljenja. Arambašić je istakao da je 2023. godina jedna od najuspješnijih do osnivanja.

– Sav novac koji smo prikupili na koncertu darovan je za liječenje našeg sugrađanina, a ozvaničili smo dvije decenije saradnje sa bratskim KUD-om “Braća Tolevi” iz Đevđelije – rekao je Arambašić dodavši da će i ove godine učestvovati na zimskom prelu u Gornjoj Piskavici.

Ponos roditelja

Mirko Arambašić je podsjetio da povodom Pravoslavne nove godine organizovan dječiji novogodišnji koncert, a Svetosavski dom u Piskavici bio je pun.

– Kada na licu roditelja vidite ponos, jer njihova djeca odrastaju u patrijarhalnom duhu, znate da ono što radite ima smisla. Najmlađi članovi našeg društva su se potrudili da nastup bude na zavidnom nivou, a svi koji su bili na koncertu mogli su da uživaju – rekao je Arambašić, a prenosi Glas Srpske.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
12.7 ° C
12.7 °
12.7 °
53 %
1.2kmh
60 %
pet
13 °
sub
11 °
ned
5 °
pon
6 °
uto
6 °

Posljednje