23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBlogZimsko prelo, pune dvije decenije, čuva tradiciju i običaje

Zimsko prelo, pune dvije decenije, čuva tradiciju i običaje

Tradicionalna kulturno – turistička manifestacija „Zimsko prelo 2024“ ove godine održava se po 20. put održava se u Gornjoj Piskavici. Manifestaciju je otvorio  gradonačelnik Draško Stanivuković. On je poručio kako je ovo značajan događaj, jer je riječ o manifestaciji sa dugom tradicijom.

-Moram da kažem da mi je ovo draga manifestacija koju ne propuštam deceniju. Važno je reći da je „Zimsko prelo“ prvi put, a upravo za svoj dvadeseti rođendan, za ovaj značajan jubilej, u novom ruhu. Prvi put ova velika pozornica je tu. Kada smo počeli da je pravimo, nisam ni slutio da će biti ovakva. Uložili smo oko 80 hiljda KM da bi smo ovoj manifestaciji dali onaj značaj koji treba da ima, da bi dobila svoju punu strukturu – kazao je gradonačelnik.

Poručio je kako zajedničkim snagama sa svima onima koji čuvaju našu tradiciju i običaje, čine ovu manifestaciju veličanstvenom.

-Osnažili smo finansije koje izdvajamo, a upravo ovo je manifestacija koja čuva naše narodne igre, naše narodne običaje, koja čuva i baštini i prezentuje ono kako su se nekada ovakvi događaji obilježavalali, kako se hrana nekada pripremala. Zaista sjajna gastronomska ponuda. Moram da naglasim da je upravo „Zimsko prelo“, preteča mnogih drugih manifestacija – ističe gradonačelnik Stanivukovićje dodavši kako ova gradska administracija, zajedno sa mjeptanima, prirema i izgradnju lokalnog spomen – obilježja za borce iz Gornje Piskavice, koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske.

“Zimsko prelo” je zaista sjajna manifestaciji, koju TOBL podržava sve ove godine, te  će se to nastaviti to da čini i u budućnosti, poručila je direktor Turističke organizacije Banjaluke, Dragana Vukliš.

-Turistička organizacija Banje Luke i ove godine, baš kao i prethodnih pruža potpunu podršku ovoj manifestaciji, koja ove godine proslavlja svoj veliki jubilej. Cilj „Zimskog prela“ jeste očuvanje tradicije, kulture, običaje, pjesme i igara, odnosno svega onoga što predstavlja naš narod – kazala je Vukliševa.

Savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac je poručila kako su mještani Piskavice istrajni u svojim zahtjevima, te da su primjer da se upornost isplati.

-Na prvom prelu, prije 21 godinu, bilo je oko hiljadu ljudi. Danas je cijeli region čuo za “Zimsko prelo”. Dobar glas čuje se nadaleko, kaže organizator i idejni tvorac manifestacije, Miomir Šakić

– Kada smo krenuli, na ovoj poljani je bila jedna stara, trošna škola. Danas imamo novu školu, mjesnu zajednicu, novim domom, igralištima za djecu, a ove godine zahvaljujući gradonačelniku dobili smo i jednu prelijepu pozornicu. Dosta toga je urađeno – kazao je Šakić.

-Ovo je manifeastacija kojom se Gornja Piskavica može s razlogom pohvaliti. Za kratko vrijeme, izgradili smo ovdje novu školu, društeni dom, igralište i novu binu. Puno je urađeno i na vodosnabdjevanju. Imam običaj reći da smo od svakog gradonačelnika otkinuli po malo, sve za dobrobit mještana ovog dijela banjalučke gradske teritorije, kaže predsjednik Savjeta MZ Gornja Piskavica Goran Knežević

Tokom dnevnih aktivnosti u sklopu „Zimskog prela“ održano je i takmičenje u narodnom višeboju a trijumfovao je Gligor Jorgić, dok je potezanju konopca slavila ekipa “Mesnica kod Laze”. Oni su u finalnom okršaju, bili uspješniji od ekipe MZ Borkovići.

Udruženja žena iz Gornje Piskavice, Piskavice i Verića predstavila su gastronomske specijalitete. Mještanima se predstavio  vunovlačar Goran Irić  dok je  performans seoskog prela izvelo KUD „Piskavica. Do kasno u noć, mještane će zabavljati Rade Jorović i Sinovi Manjače.

Na kraju, organizatori manifestacije uručili su nagrade zaslužnim pojedincima koji sui m u protekle dvije decenije pomogli pri organizaciji “Zimskog prela”

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje