12.7 C
Banja Luka
Petak, 19 Aprila, 2024
HomeMAGAZINŽene bolje tumače emotikone u porukama

Žene bolje tumače emotikone u porukama

Žene bolje i pravilnije razumiju emotikone na društvenim mrežama od muškaraca, pokazuje istraživanje.

Naučnici sa Univerziteta u engleskom Notingemu testirali su 253 kineska i 270 britanskih ispitanika u dobi od 18 do 84 godine, kako bi istražili da li faktor pola utiče na tumačenje emotikona u porukama.

Učesnici istraživanja, koji su dobili 24 emotikona koji predstavljaju šest emocija, dodjeljivali su im odgovarajuća osjećanja.

Žene su bile sklonije da tumače emotikone bliže njihovom namijenjenom značenju od muškaraca, što ukazuje na potencijalnu vezu između sposobnosti žena da prepoznaju izraze lica i njihovih vještina tumačenja emotikona.

Mlađi učesnici testiranja nadmašili su starije – vjerovatno zbog češće upotrebe emotikona.

Britanski ispitanici na testu bolje su interpretirali emotikone od kineskih kolega, nagovještavajući kulturološke varijacije u njihovom korištenju.

Rut Filik, koja je predvodila naučni tim u istraživanju, naglašava potrebu za oprezom pri preuzimanju zajedničkih interpretacija emotikona u porukama.

“Kada nekome šaljete poruku sa emotikonom ne možete samo pretpostaviti da on to vidi na isti način kao i vi”, upozorava Filikova, prenosi portal “NJu sajentist”.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
12.7 ° C
12.7 °
12.7 °
53 %
1.2kmh
60 %
pet
13 °
sub
11 °
ned
5 °
pon
6 °
uto
6 °

Posljednje