8.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAZečević: Sezona grijanja teče normalno, promjene cijena neće biti VIDEO

Zečević: Sezona grijanja teče normalno, promjene cijena neće biti VIDEO

-Ova grejna sezona teče normalno. Po ustaljenom principu. Isporuka toplotne energije ide neometano a svi izvori su u u ponom kapacitetu. Rekao je ovom gostujući u Banjalučkoj hronici Dragiša Zečević, član Uprave preduzća „Eko Toplane“.

-Sve je onako kako smo isplanirali prije početka sezone, dešava se sada u sezoni, naravno već poznati  problem sa dotrajalom mrežom dovodi do čestih kvarova, ali nađi dežurni radnici na terenu pokučavaju da kvarove saniraju u najkraćem mogućem roku, kaže Zečević

-Početak grejne sezone, oktobar, novembar  bili su iznad prosjeka. Međutim januar mjesec, koji je ujedno i najhladniji u godini i nosi najveću potropnju energenta bio je hladniji za 2 stepena u odnosu na januar prošle godine. Samo ta dva stepena razlike u srednjoj dnevnoj temperaturi vam utiču na gotovo 15% povećanja potrošnje energenta u odnosu na prethodnu sezonu. I onda je ono što smo uštedjeli u oktobru i novembru se nadoknadilo u januaru mjesecu. Tako da to uvijek na kraju dođe tu negdje. Ima ona narodna izreka, zima vas udaru repom, mi smo znali tokom tih toplijih zima, grijati čak do kraja aprila, pa čak i početak maja. Uglavnom se tu to na kraju poravna, kaže Zečević naglasivši da zime jesu nešto toplije, ali i da grejna sezona zna trajati duže nego što je to bilo planirano.

Još uvijek se, kaže Zečević, često dešava da korisnici zovu Eko Toplane zbog intervencija na instalacijama u stanu ili stambenoj zgradi što nije u nadležnosti ovog preduzeća, pa čak i za ozračivanje radijatora u stanu.

-To vam je isto kao da zovete Elektrokrajinu da vam zamijeni sijalicu u kući. Ali opet kažem, zadovoljstvo klijenata nam je na prvom mjestu, pa nastojimo izaći u susret njihovim zahtjevima pa čak i kada se radi o unutrašnjim instalacijama. Često su instalacije neodržavane, dotrajale, i mi stalno idemo sa medijskim apelima i pokušavamo i putem našeg korisničkog servisa uspostaviti tu edukativnu funkciju prema korisnicima, da se jednostavno instalacije moraju održavati, kako u vlastitom stanu tako i u stambenim zgradama. Obavještavamo korisnike, nastojimo im reći da to nije naša obaveza, ali opet kada dođe i do takvih situacija da dođe do kvara mi pošaljemo našu dežurnu ekipu da isti otkloni, kaže Zečević.

On se osvrnuo i na problem distributivne mreže u gradu na Vrbasu, naglasivši da je ona u lošem stanju.

-Još 2018. godine kada je pokrenut projekat Eko Toplane, kada smo pokretanjem toplane na biomasu snage 49 megavata, riješili problem tada skupog energenta mazuta, energenta koji zagađuje grad, mi smo znali, da bez drugog koraka, a to je sanacija distributivne mreže nemamo ni stabilno ni trajno rješenje. Mi smo od tada u procesu analize stanja na mreži, sanacije mreže i jednostavno to nas je dovelo do danađnje teške situacije u kojoj se nalazimo. Mreža je jednostavno u stanju da se hitno mora nešto značajno uraditi. Tako smo još 2019. zajedno sa EBRD-om uradili jednu sveobuhvatnu studiju  o rekonstrukciji distributivne mreže i tada je ona pokazala koji su prioriteti, koji se pod hitno moraju uraditi. To su magistralni vrelovodi, to su podstanice koje se nisu mijenjale zadnjih 50 godina, zastarjela tehnologija, ne možete da regulišete isporuku energije…Mi smo od te 2019. u konstantnom pokušaju pronalaska partnera. Mreža je vlasništvo Grada, ona ne može biti vlasništvo preduzeća, ona je data preduzeću na upravljanje i korištenje ali je vlasništvo Grada. I kao što Grad ulaže u vodovodnu mrežu, kanalizacionu, tako treba i u toplovodnu, kazao je Zečević naglasivši da je Studija upućena Gradu, gdje se već pune tri godine čeka da se desi koraci u tom pravcu.

-Obzirom da smo uvidjeli da sve to već 3 godine stoji, mi smo se odlučili da samostalno uložimo novac u sanaciju podstanica, gdje smo investirali značajna sredstva. Od nekih 400 podstanica na području grada, gotovo trećinu smo osavremenili, potpuno automatizovali, do kraja ove sezone, trebali bismo gotovo polovinu podstanica modernizovati, a do kraja iduće sezone 100%,  rekao je Zečević

On je naglasio da promjena cijena usluga neće biti, naglasviši da očekuje da će Grad i ove godine putem subvencija podržati poslovanje Eko Toplane, sve u cilju sigurne isporuke i zadovoljnih korisnika.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
73 %
2.2kmh
48 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
11 °

Posljednje