24.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKAZasjedao Štab, gradonačelnik poručio: Preduzimamo sve da održimo stanje stabilnim

Zasjedao Štab, gradonačelnik poručio: Preduzimamo sve da održimo stanje stabilnim

Štab za vanredne situacije održao je i danas sjednicu tokom koje je analizirana trenutna situacija sa vodosnabdijevanjem.

-Izazove sa vodosnabdijevanjem ima oko 4 odsto stanovništva na području Banje Luke. Sve naše službe su u pripravnosti i Grad se dobro nosi sa situacijom, do koje je došlo usljed visokih temperatura koje su dovele do nestašice vode u nekoliko banjalučkih naselja. U ovom trenutku sa izazovima se suočavaju naselja: Verići, Potkozarje, visinske zone Piskavice, Dragočaja, Prijakovaca i Kuljana – rekao je je Draško Stanivuković gradonačelnik.

Kako je kazao, prije 3,5 godine taj procenat bio je značajno viši,  te je 15 odsto stanovništva bilo pogođeno sušom, ali je zahvaljujući investicijama u iznosu od 30 miliona KM taj  procenat sveden na 4 odsto, što je značajan pomak.

-U ovom periodu ranijih godina imali smo probleme u Bronzanom Majdanu, Donjim Kolima, Rekavicima, platou Manjače, zahvaljujući našem posvećenom radu i višemilionskim investicijama napravili smo značajan pomak i u ovi dijelovi grada imaju stabilno vodosnabdijevanje. Ipak, dok god ijedna kuća ima izazov sa vodosnbdijevanjem mi nećemo stati i potrebno je da napravimo ulaganje te da proširimo cijevi koje vode prema rezervoarima Tunjice 1 i 2 – istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik je takođe naglasio da su sve nadležne službe angažovane i preduzimaju sve mjere kako bi se stanje održalo stabilnim, ali je dodao da je uprkos apelima i dalje evidentna prekomjerna potrošnja vode.

-Potrošnja je i dalje povećena, a stabilizaciju možemo očekivati tek sa smanjenjem temperatura koje se očekuju od nedjelje – kazao je on.

Kada je riječ o novim mjerama gradonačelnik je istakao da je na današnjoj sjednici donesena i naredna o postupanju po planu pripravnosti prvog stepena, koja podrazumijeva dežurstva u trajanju 24 časa.

-Sva gradska preduzeća i ustanove : Vodovod, Centar za socijalni rad, Civilna zaštita imaće stalna dežurstva i biti na raspolaganju sugrađanima 24 časa, a kontakt telefone moći ćete pronaći na zvaničnoj stranici Grada. Osim toga Civilna zaštita obići će sva domaćinstva koja se u ovom trenutku suočavaju sa nestašicom vode i po potrebi im obezbijediti dovoljne količine pitke vode – rekao je Staniovuković, te dodao da će Štab nastaviti pratiti situaciju i u skladu sa stanjem preduzimati sve neophodne mjere.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
97 %
1.5kmh
93 %
sub
25 °
ned
32 °
pon
32 °
uto
33 °
sri
24 °

Posljednje