9.7 C
Banja Luka
Petak, 14 Juna, 2024
HomeBANJALUKAZapuštenom biseru prirode vraćaju sjaj

Zapuštenom biseru prirode vraćaju sjaj

Izletište Suturlija u kanjonu istoimene rijeke nadomak Banjaluke gotovo je uništeno, a klupe i nadstrešnice koje su postavljene prije nekoliko godina više ne postoje.

Inicijativu da kanjon rječice Suturlije postane park prirode i novo atraktivno izletište, koje bi privlačilo turiste i građane, pokrenule su prethodne gradske vlasti. Međutim, umjesto da bude uređena zelena oaza, ovaj prostor je zarastao u korov. Ipak, na radost brojnih sugrađana, ovom biseru prirode bi uskoro trebalo da bude vraćen stari sjaj.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je za “Glas Srpske” da će dati nalog da nisko rastinje bude uklonjeno te da se saniraju oštećeni dijelovi.

– Prethodni gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić pokrenuli su inicijativu za izgradnju parka prirode “Suturlija”, što bi bio veoma sjajan projekat – rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, to je palo u drugi plan, jer se nova gradska administracija fokusirala na izgradnju parkova i uređenje obala Vrbasa.

– Suturlija jeste jedan od prioriteta, ali su nam veliki projekti skrenuli minut pažnje sa uređenja – istakao je on.

Dodao je da će tokom akcije “Čisto lice grada” pokrenuti i uređenje ove zelene oaze.

– Potrudićemo se da se u naredna dva mjeseca pozabavimo tim projektom. Sve što je dobro, a to je svakako projekat Suturlije, treba da ugleda svjetlo dana. Inicijativu o uređenju kanjona Suturlije ćemo s ponosom nastaviti da sprovodimo u djelo – pojasnio je Stanivuković.

Brojni građani nisu upoznati sa bogatstvom ovog kanjona, koji ima potencijal da postane turističko-sportsko-rekreativna destinacija sa pratećim sadržajima i time znatno poboljša turističku ponudu grada.

Suturlija se nalazi na svega dva kilometra od centra Banjaluke, a posjećuju je samo rijetki, tačnije oni skloni avanturizmu. Nekada uređene staze prekrili su trava, korov i nisko šiblje, a klupe sa nadstrešnicama  su porušene i polomljene.

Ova ljepota u kanjonu rijeke Suturlije sada je tek sjena svoje nekadašnje veličine, i privlači samo avanturiste spremne na istraživanje zapuštenog kraja, a kojih je sve manje.

Talić

Uređenje Suturlije trebalo je da počne 2020. godine u okviru projekta “Park prirode Suturlija”, a cilj je bio da se taj lokalitet prilagodi za piknik, rekreaciju i turizam. Tadašnji predsjednik Skupštine grada Zoran Talić želio je da se Suturliji vrati sjaj i značaj prirodnog bisera. Zbog toga je 2019. godine pokrenuo inicijativu za koju do danas, iako su bile uključene brojne organizacije, institucije i sugrađani kako bi taj lokalitet bio uređen, nije preduzeto ništa.

Talić je tada isticao da se ovaj prostor ne smije u svom prirodnom staništu narušiti, već da treba da ostane ovakav kakav jeste, ali da postane pristupačniji sa boljim sadržajima za turiste i građane.

Nekadašnji predsjednik Skupštine organizovao je akcije uređenja ovog prostora.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
9.7 ° C
9.7 °
9.7 °
95 %
1.2kmh
15 %
pet
23 °
sub
27 °
ned
27 °
pon
27 °
uto
28 °

Posljednje