23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAZa tri dana 14 požara, ne paliti vatru na otvorenom

Za tri dana 14 požara, ne paliti vatru na otvorenom

Policijska uprava Banjaluka apeluje da građani budu oprezni prilikom uređenja imanja, spaljivanja korova i drugog gorivog materijala, budući da je na području u nadležnosti ove uprave u prethodna tri dana evidentirano 14 požara uglavnom suve trave, niskog rastinja i šume.

“Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju je bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice”, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka, koja će preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinila materijalnu štetu.

U saopštenju se napominje da su svi koji pale vatru na otvorenom dužni da je nadziru, te ugase da bi se spriječilo raznošenje i nekontrolisano gorenje i požari, posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada.

“Zakonom o zaštiti od požara kao jedna od obaveznih mjera zaštite zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre”, navodi se u saopštenju.

Iz Policijske uprave Banjaluka podsjećaju i da je propisana novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i nepreduzmanja svih potrebnih radnji na sprečavanju širenja vatre.

Iz banjalučke policije podsjećaju i građane da je u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno da o tome odmah obavijeste vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje