23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAVodovod: Očekujemo podršku Grada za Plan sanacije vodovodnog sistema Banjica  VIDEO

Vodovod: Očekujemo podršku Grada za Plan sanacije vodovodnog sistema Banjica  VIDEO

Vodovodni sistem Banjica posljednjih dana radi smanjenim kapacitetom. U isto vrijeme stradale su dvije pumpe na vodozahvatu i jedna pumpa na prepumpnoj stanici, kažu u banjalučkom Vodovodu dodavši da su pumpe sa vodozahvata su odvezene na remont te da se  očekuje da do kraja današnjeg dana budu gotove. U toku sutrašnjeg dana biće obavljena montaža. Trentuno na platou Manjače više sela nema uredno vodosnabdjevanje.

-Na preumpnu stancu je već došla nova pumpa i ugrađena je u petak. Sad se samo čeka pumpa na vodozahvatu i do kraja sedmice očekujemo kompletnu stabilizaciju na cijelom području, kaže direktor banjalučkog „Vodovoda“ Predrag Duduković, napomenvši da je ova posljednja havarija – vrh ledenog brijega što se tiče problema na ovom vodovodnom sistemu.

– Izvorište Banjica preuzeto je od Centra za selo kao nedovršen sistem.  Neredovno i problematično snabdijevanje el. energijom je najveći problem. Loša elektromreža uzrokuje česte kvarove na pumpama i električnim elementima. I pored tog što u svakoj prepumpnoj stanici imamo i jednu rezervnu, zna se desiti, kao sad, da nam u isto vrijeme strada više pumpi. Prilikom izvođenja radova na izgradnji Banjice došlo je do odstupanje od samog projekta –  ugrađene su pumpe koje nisu bile predviđene, a ugrađena je i jedna manje. Sam vodozahvat napravljen je na lokaciji koja nije predviđena a ni izvedena po projektu, kaže Duduković dodavši kako problem predstavljaju i dugi rokovi isporuke novih pumpi, kao i vrijeme potrebno za remont pumpe koju je moguće remontovati.

Banjalučki „Vodovod“ pristupio je sanaciji stanja. Urađen je projekat za kompletnu rekonstrukciju sistema Banjica s odgovarajućim pumpama, za šta je potrebno izdvojiti oko 800.000 KM, kaže Duduković.

-Pored rekonstrukcije sistema potrebno je obaviti i određene građevinske radove na samom vodozahvatu. To rješenje očekujemo tokom ove sedmice. Biro koji je projektovao prvobitne radove na izvorištu u prethodnom je periodu analizirao manjkavosti projekta u odnosu na izvedeno i radi na njihovom otklanjanju. U pregovorima smo i sa „Elektrokrajinom“ da se izvede poseban vod za struju, kako bismo dobili stabilno snabdijevanje i izbjegli probleme kakve smo imali u prethodnom periodu, kazao je Duduković dodavši kako će se Uprava obratiti Gradskoj upravi, gradonačelniku i Skupštini grada kako bi podržali Program Vodovoda za sanaciju stanja na izvorištu Banjlica.

Podsjećamo, seoski vodovodi, pa samim ti i regionalni sistem Banjica su, u skladu s Odlukom o javnom vodovodu i javnoj kanalizaciji, preuzeti na dalje upravljanje i održavanje od Centra za razvoj i unapređenje sela. Proces preuzimanja završen je 2018. godine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje