13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKAVirusi napunili ambulante u Banjaluci

Virusi napunili ambulante u Banjaluci

U banjalučkom Domu zdravlja povećan je broj pacijenata sa različitim respiratornim infekcijama, najčešće virusnim, potvrđeno je za “Nezavisne novine” u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Na preglede se javljaju pacijenti svih životnih dobi, od školske djece do odraslih pacijenata. Najčešće se radi o virusnim infekcijama, uzrokovanim različitim respiratornim virusima,  rino virusima, respiratornim sincicijalnim virusom, adenovirusima, coronavirusima i drugim”, kazali su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dodaju da se pacijenti  javljaju sa različitim kliničkim slikama, sa simptomima povišene temperature, kašlja, bolova u grlu, promuklosti, bolovima u mišićima, te opštim simptomima slabosti, malaksalosti i preznojavanja.

“Osim virusnih infekcija, respiratorne infekcije mogu biti uzrokovane i bakterijama te se i pacijenti sa ovim infekcijama javljaju u ambulante porodične medicine”, pojasnili su DZ Banjaluka.

Ističu da se pacijentima  u cilju prevencije obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija savjetuje da se pravilno hrane, da unose dovoljne količine vitamina putem konzumiranja svježeg voća i povrća, da obezbijede dovoljnu količinu sna od 7-8 sati noću, da uzimaju dovoljne količine tečnosti 1,5 – 2 litra dnevno.

“Takođe, s obzirom da se respiratorne infekcije prenose kapljično-putem vazduha, jedna od mjera prevencije obolijevanja je izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima u kojima boravi veći broj osoba, a više boravka na svježem vazduhu sa niskim procentom aerozagađenja”, kazali su oni.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje