24.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKAU susret Spasovdanu: Večeras bogat kulturno-umjetnički program

U susret Spasovdanu: Večeras bogat kulturno-umjetnički program

Bogatim kulturno-umjetničkim programom Banjaluka će obilježiti krsnu slavu grada – Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan.

Uoči Spasovdana, večeras, 12. juna od 20 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održan tradicionalni kulturno–umjetnički program pod nazivom „U susret Spasovdanu”, u okviru kojeg će, između ostalog, uz SPD „Jedinstvo” nastupiti i gosti večeri – Srbski pravoslavni pojci iz Beograda.

Učesnici ovog programa su i Gudački kvartet Akademije umjetnosti Banjaluka, Predrag Bjelošević, Radovan Ivanović, Folklorni ansambl i narodni orkestar ANIP „Veselin Masleša” Banjaluka, Pjevačka grupa smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Banjaluka i drugi.

U slučaju kiše, ovaj kulturno-umjetnički program biće održan u Banskom dvoru.
Prije ovog programa, u 19 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba slika „Čuvari vjere” autora Perice Ivanovića, a sugrađani će moći prisustvovati i prazničnom večernjem bogoslužu u Hramu Hrista Spasitelja (u 18 časova).

U četvrtak, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u devet časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača.
Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama, u 11 časova.

U 19 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održana revija pod nazivom „Umjetnost plavih niti” u organizaciji Udruženja žena „Duga”.

Takođe, i ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane, 13. juna u večernjim časovima – od 19.30 časova u tzv. Parkiću biće priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju”.

-Imajući u vidu da je slava vijekovna tradicija srpskog naroda, a da su Banjalučani nadaleko poznati kao dobri domaćini, tokom večeri će biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije – kažu u Gradskoj upravi.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 14. juna na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje posjetioce od 19 časova očekuje i koncert Škole gusala „Sandić”. U slučaju kiše, koncert će biti održan u Banskom dvoru.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno Grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
97 %
1.5kmh
93 %
sub
25 °
ned
32 °
pon
32 °
uto
33 °
sri
24 °

Posljednje