13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKA U Banjaluci obilježavanje Dana pobjede, obustava saobraćaja u centru

 U Banjaluci obilježavanje Dana pobjede, obustava saobraćaja u centru

Dan pobjede nad fašizmom biće obilježen danas u Banjaluci.

Obilježavanje počinje okupljanjem učesnika marša “Besmrtnog puka” u Parku Petar Kočić.

Učesnici marša u 11 časova krenuće do Trga palih boraca, gdje je u 11.15 časova predviđeno polaganje vijenaca, a u 11.30 obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Marš “Besmrtnog puka” organizuje Narodno patriotsko udruženje “Besmrtni puk Srpske” u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve banjalučke Gradske uprave obavještava građane da će u vremenu od 10.30 do 12.10 časova biti obustavljen saobraćaj zbog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, i

u ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do raskrsnice sa Bulevarom cara Dušana.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju ulicom Kralja Petra I Karađorđevića, dio od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana, izvršiće se preusmjeravanje autobusa iz smjera sjevera iz ulice Kralja Petra I Karađorđevića desno ulicama Vuka Karadžića, Ranka Šipke, lijevo na tranzit do kružnog toka, Bulevara cara Dušana i dalje registrovanom trasom, a u suprotnom smjeru autobusi saobraćaju registrovanom trasom, odnosno ulicama Kninska, Vidovdanska i dalje postojećom trasom.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje