13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKASvjetski dan voda: Đaci Osnovne škole Milan Rakić posjetili „Vodovod“

Svjetski dan voda: Đaci Osnovne škole Milan Rakić posjetili „Vodovod“

Po tradiciji, Svjetski dan voda obilježen je u banjalučkom Vodovodu. Ove godine, Fabriku vode posjetili su đaci područnog odjeljnja Osnovne škole Milan Rakić u Novoseliji. Nakon obilaska vodozahvata, savremene laboratorije i postrojenja za preradu vode bili su oduševljenim viđenim.

-Vidio sam kako se prečišćava voda i kuda sve prolazi. Veoma je važno da čuvamo naše vode, da imamo dovoljno da pijemo i da se tuširamo kaže devetogodišnji Filip.

-Ja sam vidio kako rade filteri, i odakle dolazi voda koja se ovdje prečišćava. I ja mislim da je jako važno da čuvamo naše vode, da imamo dovoljno vode za piće i mnoge druge stvari, kaže Muhamed.

-Veoma je važno da čuvamo naše rijeke i našu vodu, jer ju mi pijemo. Ovdje smo vidjeli kako se voda prečišćava i moram reći da je bilo baš zanimljivo, kaže Dunja, učenica petog razreda Osnovne škole Milan Rakić u Novoseliji.

– Važno je da čuvamo vodu, da ne bacamo smeće u rijeku, kaže Anastasija.

Počev od 2003. godine, kroz različite aktivnosti banjalučki „Vodovod“ pokušava podići svijest svih generacija svojih sugrađana o neophodnosti očuvanja naših vodnih resursa. Na taj način banjalučki „Vodovod” svake godine obilježi  Svjetski dan voda.

-Tako i danas 22.marta 2024. godine, u kugu fabrike vode u Novoseliji družimo se sa našim osnovcima i njihovim nastavnicima iz Osnovne škole Milan Rakić. Našim drugarima, pokušaćemo na licu mjesta pokazati sistem funkcionisanja fabrike vode  koja svakodnevno zdravstveno ispravnui vodu za piće isporučuje u više od 250 000 banjalučkih domova, kaže Marijana Bijelić Vukliš šef Odjeljenja za ekologiju  banjalučkog „Vodovoda“.

-Obzirom da je voda medij koji ne poznaje državne granice, a ukoliko je zagađena ili nedostupna  kao osnovna životna potreba, može da postane razlog za tenzije između zajednica i zemalja. Upravo iz tog razloga UN su za ovogodišnju temu Dana voda delegirale temu pod nazivom „Voda za mir“, dodaje Marijana Bijelić Vukliš

Imajući u vidu da preko 3 milijarde ljudi koristi vodu koja prelazi državne granice a s druge strane danas samo 24 zemlje na svijetu imaju neku vrstu sporazuma o očuvanju i korišćenju tih međunarodnih vodotokova, bila je ovo prilika  da se apeluje na sve ljude da se bave očuvanjem ovog svima nam neophodnog resursa.

-Neka to bude naš  zalog za bolje i prosperitetnije sutra, rekoše na kraju  u banjalučkom Vodovodu .

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje