13.7 C
Banja Luka
Petak, 14 Juna, 2024
HomeMAGAZINSveštenik otkriva: Šta kaže crkva o roštilju na 1. maj usred posta

Sveštenik otkriva: Šta kaže crkva o roštilju na 1. maj usred posta

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs ove godine se proslavlja 5. maja.

Prazniku uvijek prethodi strasna ili stradalna nedjelja, posljednja sedmica velikog Vaskršnjeg posta tokom koje crkva propisuje strogi post na vodi.

Međutim, ove godine datum Vaskrsa znači i da praznik rada 1. maj, koji u našoj zemlji mnogi obilježavaju roštiljanjem u prirodi, pada u sred strasne nedjelje, tačnije na Veliku srijedu.
Šta o tome kaže crkva, otkriva otac Radoslav Savović, starješina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

– Na Veliku sredu je Juda izdao Hrista. Sticajem okolnosti i 1. maj ove godine pada u srijedu. Ali, to je stvar vjere. Oni koji vjeruju sigurno taj dan neće roštiljati, nego će nastaviti post do Vaskrsa, pa će onda slaviti praznik -ističe sveštenik.

On dodaje i kako 1. maj i Vaskrs nemaju baš nikakve veze jedno s drugim.

– Prvi maj je nekakav radnički praznik, mada su okolnosti pod kojim je nastao bile sasvim drugačije. A Vaskrs je Vaskrs. Prvi maj nije crkveni praznik. Cvijeti su veliki praznik, Gospodnji praznik kada se jede riba, ali se ne prekida post – objašnjava otac Radoslav ističući kako 1. maj nije razlog zbog kojeg će vjerujući ljudi prekinuti post prije Vaskrsa, i to u posljednjoj, strasnoj nedjelji koja bi trebalo da se isposti na vodi, piše Lepa i srećna.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
92 %
0.9kmh
7 %
pet
23 °
sub
27 °
ned
27 °
pon
27 °
uto
30 °

Posljednje