28.7 C
Banja Luka
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeBANJALUKASutra u Banjaluci marš “Besmrtnog puka”

Sutra u Banjaluci marš “Besmrtnog puka”

U Banjaluci će sutra biti održan marš “Besmrtnog puka” povodom Dana pobjede nad fašizmom 1945. godine, na kome se očekuje oko 5.000 učesnika iz svih krajeva Srpske, izjavila je Srni predsjednik Narodnog patriotskog udruženja “Besmrtni puk Srpske” Milana Babić.

Babićeva je ukazala na značaj održavanja marša “Besmrtnog puka” za očuvanje kulture pamćenja, ističući da je cilj njegovog organizovanja očuvanje srpskog identiteta.

“`Besmrtni puk` je jedna od glavnih karika srpskih integrativnih procesa i borbe sa svim pritiscima koji nam se dešavaju”, rekla je Babićeva.

Ona je dodala da je održavanje tog marša tradicija koju imaju i jevrejski i ruski narod, a to je da žrtve i heroji imaju svoja lica.

Babićeva je navela da će se kolona kretati glavnom banjalučkom ulicom, kao i da će biti i orkestar i kozarački marš, a mladi će dijeliti i georgijevske lente.

Za marš “Besmrtnog puka” planirano je okupljanje učesnika u Parku “Petar Kočić” i pokret kolone u 11.00 časova, dok je na Trgu palih boraca u 11.15 časova polaganje cvijeća na spomenik žrtvama fašizma, a u 11.30 časova obraćenje zvaničnika.

Babićeva je rekla da je marš “Besmrtnog puka” predviđen i u Prijedoru i Srpcu.

Marš “Besmrtnog puka” organizuje Narodno patriotsko udruženje “Besmrtni puk Srpske” u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja kao znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi, a srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
28.7 ° C
28.7 °
28.7 °
36 %
2.5kmh
100 %
pon
32 °
uto
32 °
sri
29 °
čet
28 °
pet
29 °

Posljednje