21.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKAStanivuković: Tradicionalnim ukrašavanjem vaskršnjih jaja u porti Hrama čuvamo našu tradiciju i...

Stanivuković: Tradicionalnim ukrašavanjem vaskršnjih jaja u porti Hrama čuvamo našu tradiciju i običaje VIDEO

-Ovo je tradicionalno vaskršnje druženje koje organizuje Grad Banja Luka. Dužni smo da čuvamo našu vjeru, da je istinski čuvamo, a jedini način za to jeste da učimo svoju djecu istinskim vrijednostima. Treba da ih učimo kako da idu u crkvu, kako Bogu da se mole, kako da vjeruju u sebe i jedni u druge, te da uče šta je to naša tradicija, kao i sve što se radi danas, na ovaj dan.

Vaskrs je jedan od naših najvećih i najradosnijih praznika jer je na ovaj dan skinuta zavjesa između jednog i drugog života, dan kada je život pobjedio smrt, kada je dobro pobjedilo zlo – kazao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je prisustvovao tradicionalnom bojenju vaskršnjih jaja u porti Hrama Hrista Spasitelja, manifestaciji koju Grad već treću godinu zaredom organizuje sa Kolom srpskih sestara i Humanitarnim udruženjem žena „Duga“.

Gradonačelnik je ovom prilikom  naglasio kako je naša dužnost da se borimo za vječno dobro.

-Uvijek treba da imamo inspiraciju da stvaramo neprolazna djela, da svako od nas bude putokaz onima koji nas gledju, koji uče od nas, koji gledaju nas. Treba da budemo ljudi, da dajemo najbolje od sebe. Vjera je spasila naš narod kroz najveća iskušenja koje je imao. Danas je dan kada treba da se prisjetimo istinskih i pravih vrijednoti, kako da čuvamo našu tradiciju i naše porodice – kazao je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovakve radionice i one koje su organizovane u Parku „Petar Kočić“ treba da nauče naše najmlađe sugrađane da istinski zavole našu vjeru i običaje.

-Želim da se zahvalim Udruženju „Duga“ i Kolu srpskih sestara, sa kojima Grad organizuje bezbroj događaja i pokloničkih putovanja, kao i sa još nekim udurženja koji su naše čuvarkuće. Svi oni baštine vjeru, tradiciju i običaje te su neizostavan element našeg grada – kazao je Stanivuković.

Predsjednica Kola srpskih sestara, Bosiljka Herbez poručila je kako ovo udruženje njeguje tradiciju i običaje još od davne 1903. godine, otkako je udruženje i osnovano.

-Raduje me što se okupljamo već par godina ovdje, redovno učestvujemo sa Gradom u ovim aktivnostima i nadam se da ćemo ovo nastaviti da radimo zajedno. Najbitnije je da dječica svhate ko su i šta su, da treba da budemo posnosni. Mi smo bogati i nismo svjesni svog bogatstva. Raduje me da ima dosta dejce danas ovdje, a mi smo imali i par radionca, gdje je takođe zainteresovanost bila velika – kazala je Bosiljka Herbez.

Predsjednica Humanitarnog udruženja žena „Duga“, Slobodanka Ristić Gaćić poručila je kako joj je drago da jedna ovakva tradicija postoji.

-Već treću godinu, mi svim okupljenima ovdje, ispred Hrama darujemo kesice za čuvarkuće, jer znamo šta one predstavljaju i koliko su nam bitne. Našem udruženjeu je drago da psotji jedna ovakva tradicija gdje istinske vrijednosti prenosimo na naše najmlađe – kazala je Ristićeva

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
21.7 ° C
21.7 °
21.7 °
99 %
1.9kmh
67 %
sub
22 °
ned
31 °
pon
33 °
uto
33 °
sri
26 °

Posljednje