23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAStanivuković: Realizovali smo kapitalne projekte, 50 miliona KM dato za mjere podrške

Stanivuković: Realizovali smo kapitalne projekte, 50 miliona KM dato za mjere podrške

Bilo da sam nekom manje ili više drag, rezultati koje smo napravili nepobitne su činjenice i na to sam ponosan. U centru Banjaluke 42 godine stajalo je ruglo, nedovršeni dio hotela „Palas“ kao simbol aljkavosti i nemarnosti, koje nikad niko nije riješio, a mi smo uspjeli da to završimo.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, istakavši da je hotel „Palas“ jedan od dugogodišnjih neriješenih pitanja u gradu.

-Imam 30 godina i srpski rod toliko dugo čeka izgradnju Centralnog spomen-obilježja i baš u mom mandatu pokrenuto je ovo pitanje. Ponosan sam što sam bio ta prva svijeća koja je zapalila sve druge koje su se rasplamsale u viziji i želji da završimo ovaj projekat. Imali smo u jednom periodu i veoma snažan otpor, ali izdržali smo i na to sam ponosan. Zahvalan sam svima, našim borcima, svim boračkim, ali i republičkim institucijama koje su se pridružile kako bismo zajedničkim snagama uradili ovaj projekat – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je takođe rekao da Banjaluka duže od 50 godina nije dobila nijedan park, dok će u ovom mandatu biti izgrađeno pet novih parkova. Dodao je i to da su u proteklom periodu postojeći parkovi rekonstruisani i obnovljeni, saopštila je Gradska uprava.

-Gradimo Ćirilični park, kako bi naša djeca kroz igru spoznala najljepše pismo. Ovaj projekat zamislili smo i kao vrstu zadužbinarstva, kako bismo našem narodu vratili tu jednu od naših najljepših osobina i to na način da svi oni koji žele da doniraju slovo imaju priliku da ostave svoj pečat i trag u ovom gradu – rekao je on.

Dodao je da je u toku i izgradnja najvećeg parka u kružnoj raskrsnici koji će biti posvećen kralju Tvrtku I Kotromaniću.

-Kako bismo spriječili izvrtanje istorijskih činjenica, gdje se ovaj vladar naziva bošnjačkim i bosanskim vladarom, gradimo spomenik na kojem će biti uklesana njegova zvanična titula – kralj Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana – kazao je Stanivuković.

Ističe da je cilj da se afirmišu oni ljudi i vladari koji su svjedoci srpskog postojanja na ovim prostorima.

– Zbog toga gradimo i park knjige u kojem će jedan dio biti posvećen Kulinu banu, gdje će biti istaknuta njegova povelja koja počinje riječima „ U ime Oca, Sina i Svetoga Duha“, a koji predstavlja temelj naše državnosti u Bosni i Hercegovini – naglasio je Stanivuković.

Gradonačelnik je takođe rekao da je ponosan na sve besplatne mjere koje su donesene u proteklom periodu upravo jer je na taj način novac iz budžeta otišao direktno građanima.

-Oko 50 miliona KM dali smo za besplatne politike. Banjaluka je jedini grad koji svojim građanima daje besplatne građevinske dozvole, a do sada smo legalizovali 4.000 kuća, ali i svaki vjerski objekat. Besplatni udžbenici, sufinansiranje privatnih vrtića, besplatne mature, podrška porodiljama, besplatni priključci za vodu i kanalizaciju samo su neke od mjera kroz koje smo podržali naše građane – istakao je gradonačelnik.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje