21.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKAStanivuković: Bitka na Kozari simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u...

Stanivuković: Bitka na Kozari simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacističkih i ustaških snaga

Na Mrakovici je obilježena 82. godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu.

Parastosu kod spomen-krsta prisustvovao je i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je položio cvijeće i odao počast nastradalim žrtvama nacističkog i ustaškog terora.

Kako je poručio, Bitka na Kozari simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacističkih i ustaških snaga, tokom koje je stradalo preko 40.000 civila, dok je preko 68.000 odvedeno u logore.

-Naš herojski narod je, u borbi za slobodu i zaštitu vjekovnih ognjišta, uvijek stajao na prvim linijama odbrane istinskih vrijednosti i uprkos svim izazovima, uspio je da opstane i istraje. Danas, sa dubokim poštovanjem i ponosom, molitvom, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, odajemo počast svima koji su u toj borbi stradali. Njihov podvig danas nam služi kao važna lekcija o tome kako se voli i ljubi otadžbina! Slava im i hvala – kazao je gradonačelnik.

Podsjećamo, neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom „Zapadna Bosna“ počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od najstrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbjeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece koji su odvedeni u logore Jasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
21.7 ° C
21.7 °
21.7 °
99 %
1.9kmh
67 %
sub
22 °
ned
31 °
pon
33 °
uto
33 °
sri
26 °

Posljednje