23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKASlučaj Dragičević: Zastarjeva gonjenje krim tehničara, tužilaštvo odbacuje odgovornost

Slučaj Dragičević: Zastarjeva gonjenje krim tehničara, tužilaštvo odbacuje odgovornost

Krivično gonjenje krim tehničara PU Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka po optužnici za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević odlazi u zastaru 26. marta ove godine!

To je potvrdilo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci koje se oglasilo saopštenjem za javnost u kojem navode da su u predmetu protiv Marijanca i Bošnjaka blagovremeno preduzimali sve procesne radnje, zbog čega se ne mogu smatrati odgovornim za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja.

”Smatramo da je javnost potrebno obavijestiti da je OJT Banjaluka 7. septembra 2018. godine podiglo je optužnicu protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja u vezi sa nestankom boskerica koje su skinute prilikom obdukcije tijela pokojnog Davida Dragičevića. Ovo Tužilaštvo je istragu protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, okončalo  prije zakonom predviđenog roka za okončanje istrage”, navodi se u saopštenju OJT Banjaluka.

Naglašavaju da je Osnovni sud u Banja Luci optužnicu potvrdio 14. septembra 2018.godine, a glavni pretres (suđenje) je počelo tek 17. juna 2021.godine i okončano je 26. januara 2022.godine.

”Dan kasnije Osnovni sud je javno objavio presudu kojom su optuženi oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo. Presuda je tužilaštvu dostavljena 19. aprila 2022.godine. Na donesenu presudu u zakonom predviđenom roku dana 28. aprila 2022.godine, OJT Banjaluka je  izjavilo žalbu. Po žalbi je postupao Okružni sud u Banjaluci koji je 29. novembra 2022.godine, ukinio predmetnu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje”, navodi OJT Banjaluka.

Dodaju da je potom 27. marta 2023. bio zakazan glavni pretres na koji nisu pristupili Zoran Bošnjak i njegov branilac. akon što je Osnovnom sudu Banjaluka, dostavljena medicinska dokumentacija za optuženog Bošnjaka, po naredbi Suda izvršeno je sudsko –medicinsko- psihijatrijsko vještačenje optuženog, sa ciljem utvrđivanja opravdanosti njegovog izostanka na glavnom pretresu kao i mogućnosti da aktivno učestvuje na glavnom pretresu. Vještak se izjasnio da je optuženi Bošnjak sposoban da učestvuje na glavnom pretresu  (glavni pretres je održan i okončan dana 23.05.2023.godine).

”Osnovni sud u Banjaluci je 26. maja 2023.godine, donio je i javno objavio presudu kojom su Marjanac i Bošnjak ponovo oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo. Osnovni sud u Banja Luci, predmetnu presudu je dostavio ovom Tužilaštvu 27. jula 2023.godine. U zakonskom roku izjavili smo žalbu i presuda je ukinuta 13. decembra 2023. godine i predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje”, navodi se u saopštenju OJT Banjaluka.

Pojašnjavaju da je novi pretres zakazan za 12. februar ove godine kada nije pristupio Bošnjakov branilac i suđenje je odgođeno za 26. februar. Tog dana Bošnjakov branilac je zatražio izuzeće postupajućeg tužioca Dalibora Vreće, kako bi ga predložio za saslušanje u svojstvu svjedoka.

Vršilac dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca odbacio je predmetni zahtjev za izuzeće kao nedozvoljen. Novi pretres je održan 4. marta, na kojem je i tužilaštvo i odbrana predlagalo svoje dokaze. Prijedlozi tužilaštva su odbijeni, dok su usvojeni prijedlozi odbrane optuženog Bošnjaka da se salušaju još dva svjedoka koji su već ranije saslušani tokom prvostepenog postupka, a prihvaćen je i prijedlog odbrane da se sasluša svjedok koji ranije nije bio saslušan.

”Nastavak glavnog pretresa zakazan je za dan 15. mart, a zastarjelost u ovom krivičnom predmetu nastupa 26. marta. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u pomenutom krivičnom predmetu blagovremeno je preduzimalo sve procesne radnje, te se ne može smatrati odgovorno za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja”, smatraju u OJT Banjaluka.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
40 %
2.5kmh
10 %
sub
23 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje