20.7 C
Banja Luka
Utorak, 23 Jula, 2024
HomeBANJALUKASjednica Štaba za vanredne situacije: Neophodno racionalno i odgovorno trošenje vode

Sjednica Štaba za vanredne situacije: Neophodno racionalno i odgovorno trošenje vode

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas sjednicu tokom koje je analizirana trenutna situacija sa vodosnabdijevanjem, a zaključeno je da je trenutno vodosnabdijevanje na cijeloj teritoriji grada uredno, ali da treba voditi računa o periodu koji dolazi.

Nakon sjednice, zamjenik komandanta Štaba za vanredne situacije Milada Šukalo poručila je da je Štab nastavio zasjedanje s obzirom na to da je od 19. juna proglašena vanredna situacija na teritoriji grada Banjalukau okivru kojeg se prate izazovi sa vodosnabdijevanjem u određenim naseljima.

-Današnja sjednica je održana preventivno. Trenutno je vodosnabdijevanje na cijeloj teritoriji grada uredno i nemamo kritičnih tačaka. Međutim, vodimo računa o periodu koji nam dolazi jer smo danas dobili najave toplotnog talasa za narednih deset dana iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. S obzirom na to da su najavljene visoke temperature, moramo da budemo spremni za ovu situaciju – rekla je Šukalo.

Prema njenim riječima, Štab je i sa današnje sjednice uputio apel da se racionalno troši voda, da budemo odgovorni i solidarni što je jedino rješenje u ovom periodu visokih temperatura.

-Pomno pratimo određene rezervoare poput Tunjica jedan i dva, gdje u ovom trenutku imamo značajno povećanu potrošnju vode. Prosječna dnevna potrošnja vode im je oko hiljadu i po kubika vode, a sada imamo oko tri hiljade kubika. Tu su i određeni izazovi kada je riječ o Crnom vrelu, rezervoaru Zvijezda, koji se odnosi na vodosnabdijevanje naselja Pavlovac, Šibovi, Čokorska polja, Gornja Piskavica, Borkovići i Bistrica, gdje imamo određeno opadanje vode u rezervoaru i na šta moramo da obratimo pažnju u narednim danima – kazala je Šukalo.

Napomenula je da će nadležni timovi i dalje obilaziti mjesne zajednice i pratiti postupanje po Odluci o neraconalnom trošenju vode.

-Od sutra će ponovo biti uspostavljeni dežurni brojevi telefona nadležnih službi kako bi građani na vrijeme imali sve neophodne informacije. Takođe, od danas Štab će zasjedati svakodnevno kako bi se pratila situacija u vezi sa vodosnabdijevanjem i u skladu sa stanjem preduzimale sve neophodne mjere – zaključila je Šukalo.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na visoke temperature, koje se očekuju narednih 10 dana, posebno od srijede 10. jula 2024, kada se očeuje i 40 stepeni Celzijusovih.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
20.7 ° C
20.7 °
20.7 °
90 %
2.2kmh
9 %
uto
31 °
sri
26 °
čet
28 °
pet
29 °
sub
22 °

Posljednje