20.7 C
Banja Luka
Utorak, 23 Jula, 2024
HomeBANJALUKAEkonomijaRaspisan javni poziv za dodjelu podsticaja i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Raspisan javni poziv za dodjelu podsticaja i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspisao je danas javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava (sufinansiranje) i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2024. godinu.

Ovogodišnjim budžetom za podsticaje planirano je nešto više od dva miliona KM, a zainteresovani poljoprivrednici prijave mogu predati do 9. avgusta 2024. godine.

Osnovni ciljevi dodjeljivanja podsticajnih sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanja njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti.

Osim grantovskih sredstva za nabavku sjemena, rasada i mineralnog đubriva za povrtarsku proizvodnju, podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje po ovom pozivu dodjeljivaće se za sufinansiranje sortnog sjemena strnih žita, kukuruza, TDS-a i heljde, nabavku vještačkog đubriva za ratarsku proizvodnju, voćarske proizvodnje, protivgradne zaštite i druge opreme, izgradnje novih objekata i nabavke opreme za preradu u biljnoj proizvodnji, sufinansiranje proizvodnje u zaštićenim prostorima, kao i za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije.

Podsticajna sredstva planirana su i za sufinansiranje izgradnje novih objekata za uzgoj životinja, izgradnju objekata i nabavke opreme za preradu u animalnoj proizvodnji, ali i i za sufinansiranje troškova za ugovoreni plasman u Krajiškoj kući.

Kada je riječ o premijama, one su namijenjene  za proizvedenu – isporučenu količinu mlijeka, pčelinja društva i proizvodnju kornišona.

Kako su naveli iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, odobrena sredstva mogu se ostvariti isključivo po osnovu bankovne uplate na račun dobavljača (sredstva se uplaćuju na tekući račun korisnika podsticajnih sredstava, za nabavljena sredstva) ili originalnog predračuna dobavljača (odobreni dio sredstva se uplaćuju na račun dobavljača).

Konkursne prijave za dodjelu podsticajnih sredstava sa svim prilozima potrebno je dostaviti na adresu: Centar za razvoj poljoprivrede i sela, Služba za planiranje i razvoj, Vojvode Momčila 10, 12 i 16, Banja Luka ili lično, predajom u kancelariji Službe za planiranje i razvoj Centra, radnim danom od 8.00 do 15.00 časova.

Javni poziv pogledajte ovdje. 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
20.7 ° C
20.7 °
20.7 °
90 %
2.2kmh
9 %
uto
31 °
sri
26 °
čet
28 °
pet
29 °
sub
22 °

Posljednje