15.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAPun „Borik“ u znak sjećanja na Limuna Papića

Pun „Borik“ u znak sjećanja na Limuna Papića

Jedan jedini. Nenadmašan. Majstor pera i pisane riječi. Jednostavno bard sportskog novinarstva u gradu na Vrbasu. A i šire. On je Limun Papić. Danas sa ponosom možemo reći da smo ga poznavali, mnogi su od njega i učili, a članovima porodice ostavio je nasljedstvo bogatu novinarsku karijeru i Banjaluku koja ga je poštovala, cijenila i voljela.

-Ova knjiga je u svakom slučaju posebna, tako to mora biti kada pišete o svom novinarskom uzoru, učitelju, rekao je Željko Tica, jedan od autora knjige „Tako je pisao Limun Papić“ uoči promocije knjige o životu i radu doajena banjalučkog sportskog novinarstva upriličenoj u SD „Borik“.

-Limun je nešto jedinstveno, neko ko je ostavio poseban i neizbrisiv trag u sportu Banjaluke,  u sportskom novinarstvu i svemu onome što je dao Banjaluci. Nije bilo nimalo lako odabrati između velikog broja tekstova, ali meni je bilo lakše nego Taci, ona je stalno plakala, kazao je Tica.

– Napisati knjigu o Limunu Papiću, mom ocu, bilo je jako teško. Ali Željko Tica i ja samo na kraju ipak uspjeli. Radili smo polako, Željko je sve vrijeme bio uz mene. Bio mi je vjetar u leđa. Mi smo u knjizi izdvojili ono što smo mislili da je najvažnije. Izdvojili smo ono o čemu je pisao:  Svjetsko prvenstvo, Olimpijske igre, Marijan Beneš, rukometaši Borca na Evropskom tronu…A kao otac je bio  – divan, kazala je dok su emocije navirale, Tatjana Papić Džakula, koautorka knjige o životu i radu, svog oca, Limuna Papića.

Ovo je zaista veliki događaj za SC „Borik“. Posebno je veliki u godini jubileja jer ove godine SD Borik proslavlja veliki jubilej pet decenija rada i postojanja, kazao je direktor JU SC Borik Nenad Talić dodavši da postoji neraskidiva veza koja spaja Limuna Papića i SD „Borik“.

-Pored svih događaja koje mi obilježavamo, koje organizuju naši sportisti, koje mi organizujemo, kako sportskih tako i muzičkih događaja, ponosni smo što imamo jedan ovakav događaj, gdje ćemo predstaviti rad jednog velikog čovjeka, gdje sam do prije par mjeseci,  mislio da poznajem njegov rad. Ali sam onda shvatio da tu postoji jako puno stvari koje vezuju rad Limuna Papića sa dvoranom „Borik“, on je između ostalog bio i član Odbora koji je gradio ovu dvoranu, a onda  učestvovao i u osnivanju velikog broja banjalučkih sportskih klubova. Bio je u upravi košarkaškog i fudbalskog kluba Borac i mnogih drugih, i evo ponosni smo što večeras primamo sve ove ljude da i na ovaj način obilježimo pedeset godina dvorane Borik ali i da se sjetimo jednog takvog velikana kakav je bio Limun Papić, kazao je Talić.

Javne ličnosti iz sportskog, kulturnog i političkog života grada na Vrbasu i Republike Srpske, nekoliko stotina ljudi, okupilo se na promociji knjige „Tako je pisao Limun Papić“ iskazavši na taj način ogromno poštovanje prema liku i djelu barda sportskog novinarstva najvećeg grada Srpske, koji je, kako se moglo čuti,  zasigurno zaslužio svoju ulicu u gradu u kojem je radio, stvarao i kojeg je neizmjerno volio.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
68 %
2kmh
1 %
sub
15 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
23 °
sri
4 °

Posljednje