24.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKAPraznovanje Duhova u Banjaluci : Kočije oživjele bogatu tradiciju grada

Praznovanje Duhova u Banjaluci : Kočije oživjele bogatu tradiciju grada

Povodom velikog hrišćanskog praznika, Duhova, u Banjaluci je organizovan niz manifestacija, a posebno svečano bilo je na Duhovski utorak kada je priređen spektakularan defile kočija u centru grada.

Duhovi su i krsna slava banjalučke Crkve Svete Trojice, gdje je u prisustvu brojnih vjernika u nedjelju, na Duhove, služena sveta arhijerejska liturgija, koju je predvodio mitropolit banjalučki Jefrem.

Tokom liturgije obavljen je čin osveštenja slavskog žita i kolača. Zajedno sa brojnim vjernicima obilježavanju slave Hrama prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

– Uz molitvu koju je služio mitropolit Jefrem obilježena je slava crkve Svete Trojice u Banjaluci. Često dolazim na molitvu u ovu crkvu, ali danas je posebna radost biti ovdje i zajedno sa sveštenstvom i mojim sugrađanima okrenuti slavski kolač u ime današnjeg praznika – poručio je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestita ovaj veliki hrišćanski praznik.

Praznik Duhovi kao krsnu slavu proslavilo je više banjalučkih naselja. Obilježavanju krsne slave crkve Svete Trojice u Piskavici u nedjelju je prisustvovao i Stanivuković sa saradnicima.

– I u Hramu u Piskavici proslavili smo krsnu slavu. Iz godine u godinu uvijek se trudimo da uradimo još više za našu crkvu i Piskavicu. Urađeno je mnogo vodovodnih sistema i putnih pravaca, a trenutno radimo vodovod Šumari koji će proći kroz mnoge zaseoke u ovom mjestu. Svaku slavu dočekujemo sa mnogo urađenog posla, a lično sam podržao i izgradnju ikonostasa u crkvi u Talićima, što mi je posebno drago. Nastavljamo dalje, dragim parohijanima neka je srećan praznik – poručio je gradonačelnik.

Uz molitvu i lomljenje slavskog kolača krsnu slavu Duhove obilježili su i mještani Dragočaja i Obilićeva. U okviru obilježavanja u Spomen-sobi u SD „Obilićevo“ položeni su vijenci i odata je počast poginulim borcima Vojske Republike Srpske iz ovog naselja.

Sa mještanima Česme, Piskavice i Brankovca družio se narodni poslanik Nebojša Drinić koji je naglasio da važne datume uvijek obilježava sa svojim narodom, u duhu bogate srpske tradicije.

-Trojčindan je još jedna prilika za okupljanje i razgovor, jačanje prijateljskih i porodičnih veza, a Banjaluka je porodica. Čuvamo naše kulturno i duhovno nasljeđe i prenosimo novim generacijama – istakao je Drinić.

Proslava velikog praznika nastavljena je i u Duhovski ponedjeljak, a Drinić je prisustvovao maslama u Rekavicama, koje su služene kod crkve Svetog Petra i Pavla, izgrađene u spomen na sve žrtve posljednjeg rata.

-Srpski seljak oduvijek je i hranio i branio zemlju, a masla su oduvijek prilika za predah, molitvu i bratske razgovore. Pažljivo i s poštovanjem sam slušao glas naših poljoprivrednika i potrudiću se ima odjeka na pravim adresama. Neka žive naša sela – istakao je Drinić.

Poštujući tradiciju i običaje, u okviru obilježavanja praznika Duhovi, i ove godine na Duhovski utorak održan je defile kočija sa konjanicima koji su prodefilovali ulicama Banjaluke.

Veliki broj Banjalučana dočekao je defile kočija i konjanika, koji se kretao se od tvrđave Kastel prema Hramu Hrista Spasitelja, a u defileu je učestvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da je Banjaluka već treću godinu zaredom uz defile kočija i fijakera obilježila Duhovski utorak, baš onako kako se to nekada obilježavalo u našem gradu.

-Duhovski vašar dio je identiteta naše Banjaluke i ponosan sam što smo ovu tradiciju obilježavanja Duhovskog utorka staru gotovo jedan vijek, nakon pet decenija pauze, vratili na ulice našeg grada. Riječ je o manifestaciji koja će 2027. godine napuniti jedan vijek – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da je ponosan što smo se vratili staroj tradiciji i našem identitetu.

-Duhovski utorak obilježavali su naši preci, a ulicama grada i tada su defilovali najljepši konji, kočije i fijakeri, međutim ova tradicija je silom prilika bila prekinuta. To smo ispravili i danas uz bogat kulturno-umjetnički program i defile kočija ponovo praznujemo Duhovski utorak – podsjetio je on.

Stanivuković je iskoristio priliku i da se zahvali banjalučkoj „Tržnici“ na saradnji u organizaciji događaja koji doprinosi da naši običaji opstanu i žive.

Prethodno je na prostoru „Tržnice“ održana smotra kočija i prigodan program.

Zajedno sa dobrim domaćinima iz zaseoka Kekići u selu Stratinska gradonačelnik je prije defilea prisustvovao je maslama —tradicionalnoj žitnoj molitvi.

Tom prilikom gradonačelnik je zahvalio na pozivu i prilici da sa svojim narodom iz ovog dijela Banjaluke proslavi Duhovski utorak.

-Na ovaj način šaljemo i poruku da nismo zaboravili na naša sela. Za posljednje četiri godine uložili smo značajna sredstva u ruralna područja našeg grada, izgradili smo više desetina kilometara vodovodne mreže, modernizovali brojne seoske puteve, pomogli naše crkve, ali najvažnije, bili sa našim narodom – kazao je Stanivuković.

Drinić, koji se pridružio Stanivukoviću u Kekićima je naglasio da konstantno provode vrijeme sa narodom čije interese zastupaju istakavši važnost podrške poljoprivredi kao jedne od ključnih privrednih grana.

– Poljoprivreda mora da bude jedna od najvažnijih privrednih grana za naš opstanak. Imamo prirodna bogatstva, imamo čestite i vrijedne ljude, i najvažnije… Imamo volju! Da žive naša sela. Na mnogaja ljeta – poručio je Drinić.

Drinić, koji je prisutvovao i manifestaciji na “Tržnici” naglasio je i da se Banjaluka trudi da očuva svoju tradiciju i običaje kroz različite manifestacije i kulturne događaje, čime se slavi i promoviše bogata kulturna baština i identitet grada.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
97 %
1.5kmh
93 %
sub
25 °
ned
32 °
pon
32 °
uto
33 °
sri
24 °

Posljednje