13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKAPozovite 1414 i donirajte 1KM za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno...

Pozovite 1414 i donirajte 1KM za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje osoba sa metnjama u razvoju VIDEO

-Mi idemo sa izgradnjom kuće koja će za početak imati uslugu „Predah“, ali želimo da, ukoliko bude dobra podrška od svih institucija, što svakako i očekujemo, te od svih nas, možemo sve to da završimo ove godine i da ne čekamo dugo.

Želimo da izgradimo objekat, za šta smo obezbijedili sredstva, parcelu i želim da sve pozovem da se kao društvo uključimo. Određene društveno-odgovorne kompanije se već pridružuju ovoj akciji. Broj koji treba da pozovete je 1414, te vas pozivam da budete dio ove akcije – kazao je gradonačelnik, koji je naglasio kako akcija traje do kraja aprila, nakon čega će biti upriličen i koncert povodom ove akcije, rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke predstavljajući akciju koja ima za cilj gradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju.

Kako je poručio gradonačelnik, pozivom na ovaj broj donirate 1 KM za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju, jer kako dodatno naglašava- Banja Luka postavlja nove granice i trendove.

-Ovo je jedna lijepa, značajna i veoma važna tema. Meni je ideja za izgradnju ove kuće došla jer sam bio inspirisan akcijom Vlade Republike Srpske „Sa ljubavlju hrabrim srcima“, koja svake godine iznjedri nešto dobro. Moram da kažem da Grad Banja Luka učestvuje u svakoj akciji „Sa ljubavlju hrabrim srcima“ i smatram da imamo kapacitet da iznesemo jednu takvu akciju. Ideja je potekla od moje svakodnevne komunikacije sa roditeljima koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju. Slušajući njihove priče možemo dijelom da razumijemo potrebe roditelja. Kada roditelj treba da bude odsutan, najveći strah jeste gdje ostaviti svoje dijete i pitanje koje sebi često postavljaju jeste – šta poslije mene. Zbog toga,  naš dugoročni cilj jeste da i njihova želja bude ostvarena, a to je da to dijete bude poslije njih sigurno kroz ovaj projekat – kazao je gradonačelnik.

Savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo istakla je kako prije svega nekoliko mjeseci gradonačelnik razgovarao sa saradnicima o tome šta mnogiroditelji koji imaju djecu sa poteškoćama žele i koji su njihovi strahovi, te i to šta će biti sa njihovom djecom kada budu stariji.

-To je tema koja je za sve roditelje najstrašnija. Upravo zbog toga, gradonačelnik je inicirao da zajedno radimo na tome i osnujemo jednu ustanovu koja bi omogućila trajnu brigu u ovakvim slučajevima. Imali smo veliki broj sastanaka sa institucijama i spoznali smo da se radi o kompleksnoj temi koja ima širok spektar problema. Govorimo o dnevnom zbrinjavanju, pa se otvorilo pitanje „Dnevnog centra“  koji bi omogućio brigu o djeci starijoj od 18 godina. Otvorilo se i pitanje uvođenja usluge „Predah“ kao prvi korak ka izgradnji ove institucije – da roditelji u toku godine izvjesni vremenski period mogu da ostave svoje dijete na 24 časa na brigu, kada treba da putuju, idu na liječenje i slično – istakla je ona.

Poručila je kako je gradska administracija pronašla adekvatnu lokaciju na kojoj će praviti ovu kuću.

-Našli smo parcelu u centru grada, a naš tim je bio na terenu i utvrdio da je riječ o dobroj lokaciji. Ona se nalazi u Ulici Ivana Gorana Kovačića i trenutno radimo idejno rješenje kompleksa koji bi u prvu ruku omogućio uslugu „Predah“, zatim dnevno zbrinjavanje a onda i ustanovu. Ovo je tema koja je aktuelna i neophodna, a zahvalni smo svima a najviše gradonačelniku koji je prepoznao značaj, jer ovo je nešto za čim roditelji vape više od 10 godina i oni su bili inicijatori da se nešto ovako pokrene. Treba da riješimo ovaj istinski problem – kazala je Šukalo.

Majka osobe sa poteškoćama u razvoju, Danijela Višnjić zahvalila je gradonačelniku na ovoj inicijativi koja će roditeljima mnogo da znači.

-Moj sin ima 17 godina i ova usluga je nešto što će biti od velikog značaja svima nama, jer će nam omogućiti da pružimo više našoj djeci, a da se mi kao roditelji posvetimo obavezama koje imamo. Zahvalni smo Gradu i gradonačelniku što su pokrenuli ovu incijativu koja je prva u regionu kada je riječ o ovome – istakla je ona.

Podsjećamo, na incijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića, pokrenuta je humanitarna akcija „Od Banje Luke s ljubavlju“, u okviru koje je od danas u funkciji humanitarni broj 1414. Pozivom na ovaj broj donirate 1 KM za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje