13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKAPovodom Dana grada: Polaganjem vijenaca odata počast herojima Banjaluke VIDEO

Povodom Dana grada: Polaganjem vijenaca odata počast herojima Banjaluke VIDEO

U okviru aktivnosti povodom obilježavanja Dana grada, položeni su vijenci na Spomen – obilježje palim borcima Drugog svjetskog rata, čime je odata počast herojima,koji su boreći se za slobodu položili svoje živote i ugradili ih u temelje našeg grada.

Vijence su u ime Grada Banje Luke položili gradonačelnik Draško Stanivuković i predsjednik Skupštine Grada, Ljubo Ninković.

Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković Dan našeg grada, dan oslobođenja obilježavamo sa jednom jasnom porukom da  sloboda nema cijena, što je srpski narod kroz vjekovnu borbu iskusio i na svojoj koži osjetio.

– Srpski narod osjetio je na svojoj koži težinu vijekovne borbe za slobodu, a ta borba i danas  danas traje u različitim oblicima. Danas nas kao narod ne napadaju i ne pucaju na nas mecima, ali pucaju riječima ne bi li pokušali da ubiju istinu – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da ma koliko pokušavali da ubiju istinu, mi ćemo se boriti da istinu odbranimo i sačuvamo, ali i da sačuvamo sjećanje, ne zbog nas koji danas živimo, već zbog budućnosti.

-Sjećanjem na naše narodne heroje, koji i danas stoje ovdje rame uz rame čuvajući našu Banju Luku, čuvamo našu prošlost. Upravo zbog naših narodnih heroja, upravo zbog hrabrosti naših vojnika pamtimo 22. april kao jedan od najvažnijih datuma u istoriji naše Banje Luke – kazao je on.

Dodao je da smo zbog njih dužni više nego ikada da se borimo i čuvamo našu Banju Luku i Republiku Srpsku.

-Ponosni smo na svaki park, na svaku ulicu, na svaku građevinu, Centralno spomen-obilježje, ali i na sve dobro što radimo našem gradu, debelo svjesni da u temeljima svake te građevine svakog parka upravo leži žrtva ovih heroja, naše vojske koja se borila za slobodu – kazao je on.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Ljubo Ninković, iskoristio je priliku da svim sugrađanima čestita Dan grada i da kada obilježavamo 79 godina od oslobođenja Banje Luke od fašizma.

-Ovo je dan kada treba da se prisjećamo ne samo tog datuma nego i svih žrtava koje su bile i u Drugom svjetskom ratu, a i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Njihova žrtva definitivno nije bila uzaludna, jer je Banja Luka postala i administrativni, kulturni, sportski, univerzitetski centar, nastavljala da se razvija i pružila ljudima  dobru priliku za život – kazao je Ninković, te dodao da njihova žrtva neće biti uzaludna, jer će razvoj Banje Luke biti nastavljen i u budućnosti.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je svim građanima Banje Luke Dan grada, te istakla da je Banja Luka uvijek imala časnu ulogu u svim događajima tokom istorije.

-Banja Luka je tokom istorije uvijek imala časnu ulogu, uvijek je branila slobodu, bila na braniku onoga što jeste sloboda za sve njene stanovnike i zaista opravdala svoju ulogu u svim ratovima i teškim periodima. Isto tako svoju ulogu je opravdača i u onim dobrim periodima – periodima mira kad se razvijala, gradila, uspostavljala odnose i saradnju sa drugim gradovima – kazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je važno da lokalne i republičke vlasti nastave da rade na razvoju Banje Luke, koja je zaista postala i prepoznatljiva, ne samo administrativni centar Republike Srpske i praktično naš glavni grad, već kao mjesto gdje se odvija život u mnogim segmentima.

-Banja Luka je podnijela velike žrtve i velike terete, ali isto tako je ostala hrabra, dostojanstvena, ponosna, spremna da se dalje razvija i ja mislim da na taj način treba i da posmatramo i budućnost Banja Luke – zaključila je ona.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, rekao je da se sa punim poštovanjem sjećamo onih koji su Banju Luku očuvali i oslobađali.

Mi kao korisnici te stečane slobode, tu slobodu moramo da čuvamo. Svi spomenici govore o borbi za slobodu i o tome koliko je sloboda za nas uvijek bila skupa i koliko smo spremni da učinimo da je zadržimo tako da Banja Luka će biti uvijek zapadna srpska prestonica najzapadniji srpski centar koji baklju slobode drži visoko i koji je spreman da je čuva, sačuva i prenase budućim generacijom – istakao je Stevandić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Goran Rogić kazao je da se u svakoj prilici moramo prisjetiti slavnog puta borbe za slobodu, a prije svega učesnika Narodno – oslobodilačkog rata 1941-1945. Svakako se prisjetimo i slavnog puta pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su dali nezimjeran doprinos u stvaranju Republike Srpske – kazao je Rogić.

Svi  naši spomenici svjedoče o tome koliko je srpski narod slobodarski narod, koliko se borio za slobodu, za svoju otadžbinu – kazao je on.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje