13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeHRONIKAPotraga za još 10 državljana Gruzije zbog spektakularne pljačke u naselju Lauš

Potraga za još 10 državljana Gruzije zbog spektakularne pljačke u naselju Lauš

Policija je u akciji “Iks” uhapsila državljanina Gruzije, a traga se za još deset koji su učestvovali u pljački Banjalučanke J.Š. koja se bavi trgovinom deviza i od nje oteli dva miliona maraka, a radi se o organizovanoj kriminalnalnoj grupi koja je u BiH došla s namjerom da pljačka mjenjačnice deviza.

Uhapšeni Gruzijac bio je glavni organizator pljačke.

Ovo je potvrdio načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić i kazao da je pomenuta grupa imala tačno određene uloge članova.

– Za deset izvršilaca se intenzivno traga, od tog broja je sedam pomagača i tri direktna izvršioca uz ovog koji je lišen slobode i učestvovao u otimanju novca. Prema našim informacijama on je organizator svega. U okviru istrage operativnim radom na terenu, analizom video zapisa kamera i drugih informacija utvrdili i pronašli vozila koja koristili izvršioci prilikom pripreme i bijega sa mjesta izvršenja izvršenja krivičnog djela – rekao je Đurica.

Nezvanično riječ je o gruzijskom drzavljaninu Noe Tvalbeišvilu.

Uhapšeni Gruzijac je takođe otkrio detalje pljačke J. Š., kao i uloge ostalih počinilaca.

Istakao je da su počinioci nakon pljačke jednom vozilom „seat“ pobjegli par ulica, do naselja Sunce, gdje su presjeli u „audi“ i otišli opet par ulica,a zatim „pasatom“ otišli do Doboja gdje su sjeli opet u drugi auto.

Istakao je da su pomenuta vozila pronađena i zaplijenjena.

– Operativnim radom utvrđeno je da su navedena lica iz Gruzije duže vrijeme prisutni u RS i FBiH. Imamo saznanja koja su manje više potvrđena da su i došla sa namjerom u BiH mete su im bila lica koj imaju mjenjačnice. Imali podjelu posla, jedni državljani gruzije imali su zaduženje da dovezu vozila u grad gdje se vrši pljačka u ovom slučaju Banjaluka. Oni su se poslije dovoženja vozila avionom ili autobusom se vraćali u svoju zemlju. Dok su druge formacije imali zaduženja da identifikuju žrtve, prate, utvrde životne navike. Pojedinci su obezbjeđivalo stanove i bili logistika, a drugi kao vozači su vozili u gradove. Drugi su bili zaduženi za direktno uzimanje novca i to bez upotrebe oružja – rekao je Vukelić.

Istakao je da su počinioci nakon izvršenja krivičnog djela u Banjaluci iz Doboja taksijem otišli u Sarajevo gdje su se smjestili u iznajmljen stan da prođe period da pobjegnu iz BiH

– Operativne informacje nisu brzo stizale do nas. Danas smo došli do lokacije stana u Sarajevu i policijski službenici Istočno Sarajevo ušli u stan, ali nismo našli novac i izvršioce- rekao je Vukelić.
Pohvale

Đurica Vukelić je pohvalio sve policijske službenike koji su bez odmora 48 sati istraživali otimanje novca.

– Zahvaljujem OBA i Graničnoj službi BiH koji su podijeli sve informacije te Upravi za organizovani i teški kriminalitet i PU Doboj koja locirala i pronašla vozilo od Banjaluke do Doboja, kao i PU Istočno sarajevo, koji su izvršili pretres stana. Zahvaljujem javnosti i građanima na strpljenju i nismo mogli da dajemo informacije.
Doboj

Kada je u pitanju krađa 250.000 KM iz vozila dilera deviza u Doboju, Vukelić je rekao da nisu sigurni da se ta krađa može dovesti u vezu sa ovim licima.

– Taj novac je ukraden iz vozila i za sada se ova lica ne mogu dovesti u vezu sa tim- rekao je Vukelić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje